Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

Tilburg University biedt nog steeds geen alternatief voor ‘privacyschendende’ tentamensoftware Proctorio

Studenten vinden dat het online programma Proctorio hun privacy schendt bij verplicht gebruik tijdens tentamens. Maar de universiteit heeft nog geen alternatief geboden dat, als je het hebt over privacy, wel zou voldoen.
Tilburg University | Foto: Gijs Franken / Omroep Tilburg

TILBURG – Een maand geleden schreven we over Naomi de Leng, die een petitie is gestart tegen het gebruik van tentamensoftware Proctorio. Volgens De Leng zou de software, die door Tilburg University gebruikt wordt bij het online afnemen van tentamens, de privacy van de studenten te veel schenden. Inmiddels is er veel voortgang in de zaak, maar de universiteit is tot op heden niet met een alternatief gekomen.

De door Naomi de Leng opgezette petitie is ondertussen bijna vijfduizend keer getekend. Toch heeft de universiteit besloten om voor bepaalde examens gebruik te maken van Proctorio. De universiteit heeft wel verzekerd dat bepaalde privacygevoelige informatie niet opgeslagen wordt ter beoordeling. De studenten aan de universiteit merken naar eigen zeggen echter onregelmatigheden in deze beloftes.

Wat is Proctorio?

Proctorio is een online programma om tentamens mee af te nemen. Proctorio analyseert je bewegingen en al het geluid in de ruimte en geeft naar aanleiding van die resultaten een ‘fraudescore’. Hoe hoger die score, hoe waarschijnlijker de kans dat jij fraude hebt begaan tijdens het maken van het tentamen. Een professor bekijkt de opnames met een hoge fraudescore en beoordeelt deze. Er zijn echter ook dingen waar je geen invloed op hebt: als je hond blaft, de deurbel gaat of er een plant omvalt, wordt dat ook meegenomen in het berekenen van de fraudepunten. En valt je internet weg? Dan heb je direct een één. Ook moet je vooraf een kamerscan maken, dus je hele kamer laten zien. Al deze dingen zien studenten als grote inbreuk op de privacy.

Afgelopen week maakten de studenten namelijk een proeftentamen via Proctorio, maar behalve dat veel studenten niet in het programma konden komen vanwege technische problemen, slaat het programma tóch privacygevoelige informatie op. Die melding krijgen de studenten althans als ze het programma openen. Een medewerker van Proctorio zou aan de studenten hebben laten weten dat de app altijd privacygevoelige gegevens opslaat, waaronder al je bewegingen én je computerscherm. Professoren en docenten zouden dit kunnen uitschakelen. De studenten hebben echter geen bevestiging dat de professoren dit ook daadwerkelijk doen.

Naomi en haar medestudenten lieten het hier niet bij zitten en stuurden een brandbrief naar het College van Bestuur: “Kunnen jullie alsjeblieft beter en sneller met ons communiceren over de huidige stand van zaken? Kunnen we meer informatie krijgen over een alternatief? Is er een alternatief? Wie gaat onze vragen over Proctorio beantwoorden?”

Kaylee Noteboom