Tom Krist en Kevin de Rijdt: namen omgekomen militairen op viaducten

TILBURG – Zowel het viaduct aan de Heukelomseweg als het viaduct in Abcoven hebben een nieuwe naam gekregen. De namen van twee omgekomen militairen die uit die buurt komen. Het gaat om Tom Krist en Kevin de Rijdt.

Tom Krist en Kevin de Rijdt dienden in Afghanistan voor de International Security Assistance Force (ISAF). Eerste luitenant Tom Krist raakte in juli 2007 ernstig gewond op patrouille toen er een zelfmoordaanslag was. In kritieke toestand werd hij, door het hospitaal waar hij naartoe was gebracht, met spoed naar Nederland gevlogen. Hier overleed hij uiteindelijk op 24-jarige leeftijd op 12 juni aan zijn verwondingen.

Kevin de Rijdt was een commando bij een geheime missie in de Helmand-vallei, toentertijd was dat gebied in handen van de Taliban. Kevin, die scherpschutter was, liep tijdens een patrouille vol in een hinderlaag. Hij stond vooraan en werd hier dus op 26-jarige leeftijd dodelijk geraakt. Maar dankzij zijn kameraden is zijn lichaam uit het strijdveld gehaald, dit met gevaar voor hun eigen leven.

Eerbetoon

Het eerbetoon komt voort uit een samenwerking tussen Stichting Coördinatie 75 jaar Vrijheid, ministerie van Defensie, ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en het Veteranen Platform. Zij werken eraan om militairen die bij vredesmissies om zijn gekomen te eren. In het bijzonder door viaducten en bruggen naar hen te vernoemen.

Rick Kraaijeveld