Bij de Tilburgse Zandra (69) woont een buitenlandse studente

Agnieszka en Zandra samen in de keuken (foto: Edita Saakian).

Een nieuw initiatief in Tilburg moet studenten helpen aan woonruimte: Student Housing Tilburg. Het blijkt succesvol; inmiddels wonen meerdere studenten in bij huiseigenaren, zoals de Poolse Agnieszka (26), die samen met de Tilburgse Zandra woont.

Agnieszka komt uit Polen studeert sinds november vorig jaar percussie op de Hogeschool voor de Kunsten in Tilburg. Ze begon in maart 2022 al met het zoeken naar woonruimte, maar door de vele oplichters en nepwebsites, lukte haar dat niet. “Het was een extreem moeilijke en uitputtende tijd. Ik kende niemand in Tilburg.”

Veel van haar studiegenoten moesten terug naar hun thuisland en konden niet eens aan hun studie beginnen, laat staan afmaken. “Via een Facebookgroep kwam ik terecht bij de website Student Housing Tilburg. Ik zou gekoppeld worden aan iemand die me tijdelijk woonruimte kon bieden.”

Zandra had een slaapkamer over (foto: Edita Saakian).

Het initiatief komt van de Braziliaanse Juliana Venturi. Samen met haar man Marvin van Gerven, die admin is van Facebookgroepen als ‘Homeless Students in Tilburg’, richtte ze de website op. Ze koppelen studenten aan iemand die woonruimte over heeft, voor maximaal drie maanden. Met het idee dat de studenten in de tussentijd in alle rust opzoek kunnen naar permanente woonruimte.

“De verhalen zijn hartverscheurend.”

Volgens een rondgang van Univers duurt het inmiddels 2,5 jaar voordat studenten in aanmerking komen voor woonruimte. Zelf was Juliana een aantal jaren geleden ook een student in Tilburg zonder plek. “De verhalen van studenten die in alle stress elke dag op zoek moeten naar iets zijn hartverscheurend. Ik wilde daarin heel graag iets betekenen.”

Sinds dit jaar hebben ze vijf studenten kunnen matchen. Zo’n veertig studenten hopen voor april geholpen te zijn. Het valt niet mee om mensen te vinden die hun huis willen openstellen, vertelt Juliana: “Het is ook heel spannend om te doen natuurlijk, maar tot nu toe horen we hele positieve verhalen. Dat het om tijdelijke woonruimte gaat, helpt daar ook bij.”

“Ik heb zoveel ruimte voor mij alleen. Waarom zou ik het niet proberen?”

Soms gaat het zo goed, dat de student langer mag blijven. Zoals bij Agnieszka en Zandra. Zandra hoorde van het initiatief nadat ze studenten bij de universiteit zag staan met bordjes: ‘Op zoek naar een bank om op te slapen.’ Zandra: “Je hoort zoveel verhalen over rondzwervende studenten. Dat vond ik heel naar.” Ze meldde zich aan op de website van Juliana en Marvin.

Zandra woont al acht jaar met haar drie katten in een woonhuis vlakbij Korvelplein. “Ik dacht, ik heb zoveel ruimte voor mij alleen. Waarom zou ik het niet proberen?” Agnieszka werd in november vorig jaar gekoppeld aan Zandra. “We wilden het in eerste instantie een maandje aankijken met Aggie, zoals ik haar inmiddels noem. Je haalt toch een vreemde in huis.”

Maar het klikte. Inmiddels hebben ze besloten samen te wonen tot het einde van haar tweejarige-studie, waar de studente dagelijks voor moet oefenen. In Zandra’s tuinhuisje is daar ruimte voor gemaakt. “Het is nog steeds mijn huis, maar nu deel ik alles. Dat was even wennen, maar ik vind het inmiddels zo gezellig.”

Ook Agnieszka is positief verrast door de match. “Het is fijn om iemand te hebben waar ik mee kan praten over van alles. We gaan ook soms samen uiteten.”

Edita Saakian