Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

De tabletten zijn op maar het aantal schurftgevallen blijft flink stijgen

D66 en GroenLinks hebben raadsvragen gesteld over de toename van het aantal schurftgevallen onder studenten in Tilburg. Apothekers zitten al weken zonder de benodigde medicijnen en zien het aantal schurftgevallen meer dan verdubbelen. ‘Je ziet het aantal gevallen nu ook toenemen onder de rest van de bevolking.’

De stevig jeukende huidaandoening is erg vervelend, maar niet gevaarlijk. Schurft gaat niet vanzelf over maar is wel goed behandelbaar met tabletten en een speciale crème. Het zijn vooral de tabletten waar landelijk een groot tekort aan is.

Einde voorraad
‘’Wij hadden een grote voorraad ingeslagen, maar zijn volgende week ook leeg’’, laat apotheek binnenstad weten. Bij andere apotheken in het centrum is de voorraad zelfs al een paar weken op. ‘’De tabletten zijn hopelijk eind februari weer leverbaar, maar dat is eerst zien en dan geloven.’’

Gezinnen
In studentenhuizen waar vaak dicht op elkaar wordt geleefd is het een paradijs voor de schurftmijt. Maar de Tilburgse apothekers zien steeds vaker gezinnen binnenkomen. Dit kan als reden hebben dat je al besmettelijk bent voordat je de symptomen ervaart.

De grootste medicijn verspreider in Nederland is Brocacef, zij leveren ook aan de Tilburgse apotheken. ‘’Wij zien wel dat er meer vraag dan aanbod is. De nieuwe voorraad is telkens meteen weg, maar een tekort zien wij niet’’, laat hun woordvoerder weten.

Fabrice Leclaire