Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

Tilburgse verenigingen zien energiekosten verdubbelen en nemen maatregelen

Een Voetbalveld in Tilburg | Foto: Gijs Franken / Omroep Tilburg

Tilburgse voetbalverenigingen hebben hun energiekosten het afgelopen jaar minimaal zien verdubbelen. Om niet kopje onder te gaan, wordt gedacht aan verschillende maatregelen. ‘Het zou zomaar kunnen dat we in de toekomst de contributie moeten verhogen.’

Dat blijkt uit een rondvraag bij verschillende verenigingen waaronder R.K.S.V Sarto, SV Reeshof en Jong Brabant. De clubs geven aan financieel gezond te zijn; kopje onder gaan is dus nog niet aan de orde. Met de nadruk op nog niet, want de energiekosten zijn enorm gestegen.

Grote zorgen
Zo geeft Örjan Game van Jong Brabant aan dat zij de kosten hebben zien verdrievoudigen. Begin dit jaar betaalde de club zo’n tweeduizend euro per maand, maar dat is inmiddels gestegen naar een maandelijks bedrag van 7500 euro. Een stijging van ruim 5500 euro dus. “En dat is niet iets wat je zomaar opvangt met een paar extra leden.”

Ook bij Sarto zitten ze met de handen in het haar. Op dit moment hebben ze nog een vast contract, maar dat loopt af in januari. “We houden rekening met een stijging van 350 procent, omdat we vanaf dan de variabele dagtarieven gaan betalen.” De club stelde onlangs voor het eerst een jaarbegroting met verlies op.

Ook de penningmeester bij SV Reeshof maakt zich grote zorgen. De kosten zijn sinds januari verdubbeld en daarom wordt nagedacht over verschillende maatregelen. “We zijn keihard bezig met nieuwe sponsors. Mocht dat niet lukken, moeten we de contributie misschien verhogen. Dat hebben we al jaren niet gedaan.” Ook is het hele complex, met uitzondering van de lichtmasten, voorzien van ledlampen.

Flinke maatregelen
Alle drie de clubs zijn bezig met het invoeren van maatregelen. Van korter en minder warm douchen tot het gebruik van ledlampen. Soms wordt dus ook gedacht aan een hogere contributie. Al is dat niet iets waar licht over gedacht wordt. Uiteindelijk kan dit ook leiden tot minder leden, omdat mensen het niet meer kunnen betalen.

Bij de vereniging uit de Reeshof gaan de kantineprijzen na de kerstvakantie omhoog. “Nog altijd zullen de prijzen lager liggen dan in een normale kroeg, maar we gaan met een biertje wel van 2,20 naar 2,50 euro. Dat was voor dit seizoen nog twee euro.”

Versneld investeren
Steun vanuit het Rijk is er niet, maar vanuit de gemeente gaat die er wel komen. Ze wil sneller investeren in led-veldverlichting voor alle verenigingen. De komende tijd gaat een externe partij onderzoek doen naar de situatie bij de clubs in Tilburg. Daarmee wordt duidelijk wat er per vereniging moet gebeuren en wat dit gaat kosten. De resultaten worden verwacht in het eerste kwartaal van 2023.

Pieter Soethout