Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

Tilburg steekt Driekoningen-tocht in een nieuw jasje zonder levende dieren

Paul Spapens met sculptuur van een kameel (foto: Omroep Brabant)

In Tilburg wordt de traditionele Driekoningen-tocht in een compleet nieuw jasje gestoken. Sinds dit jaar is er een nieuwe naam: de Tilburgse Sterrentocht, waar licht centraal staat. Ook kiest de organisatie er voor het eerst voor om geen levende dieren te gebruiken.

 Aankomende zondag is het zo ver: dan gaan honderden kinderen de straat op met hun eigen lampion tijdens de Tilburgse Sterrentocht. Die hebben ze gemaakt op school of bij Ontdekstation013. De kinderen spelen de ‘Vierde Koningen’ tijdens de wandeltocht. De andere drie koningen lopen ook weer mee, maar dan net een tikkeltje anders.

Geen levende dieren
Voor het eerst lopen er geen levende dieren mee in de tocht en dat betekent dat de kamelen van de koningen verleden tijd zijn. En dat vindt organisator van de Tilburgse Sterrentocht, Paul Spapens, geen probleem. “We hebben er bewust voor gekozen om geen levende dieren mee te nemen.”

De tocht wordt volgens Spapens radicaal veranderd en aangepast aan de stad die Tilburg nu is. “Bij een moderne optocht horen geen dieren. Ook al vind ik kamelen zelf fantastische dieren, prachtig om te zien, maar het kan tegenwoordig niet meer.”

Geen levende dieren dus, maar er zullen nog kamelen te zien zijn. Er worden sculpturen gemaakt die aankomende zondag worden meegedragen. Zo zijn er bijvoorbeeld drie kamelen, een pompoen, een hond en een kat.

Trots
Spapens vindt het jammer, want kamelen zijn ontzettend aaibaar en leuke dieren, maar het gaat hem niet aan het hart. “We zijn er al jaren mee bezig en het is gewoon een kwestie van wennen. Elke traditie vernieuwt zich regelmatig. Ik ben eigenlijk alleen maar trots dat een eeuwenoude traditie is aangepast aan de stad die Tilburg nu is.”

De tocht begint zondagmiddag om 17:00 bij de Heikese kerk. Anderhalf uur later, na een tocht van bijna anderhalve kilometer, keert iedereen hier ook weer terug.

Pieter Soethout