Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

Tilburgse hondenhandelaar opgepakt in Amsterdam na undercoveractie

Karen Soeters met de pup (foto: Tom de Vos)

Een malafide hondenhandelaar (25) uit Tilburg is maandagochtend opgepakt in hartje Amsterdam. Dat gebeurde nadat dierenorganisatie House of Animals undercover ging na een verontrustend telefoontje van een dierenarts. “Wij hebben samen met de politie een puppy besteld bij deze handelaar”, vertelt Karen Soeters van House of Animals. De pup bleek er slecht aan toe te zijn.

Soeters had de handelaar al een tijdje in de gaten, vertelt ze tegen Omroep Brabant. “Maar na een melding van een doodzieke hond zijn we een undercoveractie gestart. We hebben een pomeriaan (dwergkeeshondje, red.) besteld in samenwerking met de politie.” De hond werd voor 1250 euro aangeboden, inclusief afleveren tot aan de deur.

De pup werd maandag in de Van Woustraat in Amsterdam gebracht. Dat gebeurde volgens Soeters met een draaiende motor. “Het hondje werd op de bijrijdersstoel vervoerd. De handelaar kwam zijn auto niet uit. Hij kreeg het geld en wij de hond.”

De puppy komt uit Bulgarije en is volgens zijn paspoort 23 weken oud. Maar na onderzoek door een dierenarts die ter plaatse kwam, blijkt dat de hond niet ouders dan 10 weken is. “Waarschijnlijk is ie zelfs maar acht weken oud. En een pup mag pas over de grens als ie 15 weken oud is”, vult Soeters aan. “Het was echt een heel klein hondje, een bolletje. De pup was helemaal verzwakt.”

Dierenarts Franca en Karen Soeters (foto: Tom de Vos)
Dierenarts Franca en Karen Soeters (foto: Tom de Vos)

Hondsdolheid
Een dag na de aanhouding is de dierenactiviste nog altijd boos. Vooral ook omdat er geknoeid is met de inentingen. “De inentingen bij de papieren zijn allemaal vals, het waren gewoon gekopieerde stickers. Het hondje is niet ingeënt tegen hondsdolheid.” En dat is volgens Soeters gevaarlijk. “Nu kennen we die ziekte niet in Nederland maar door al die broodfokkers moeten we ons echt zorgen maken dat hondsdolheid de kop opsteekt in ons land.”

Dierenorganisatie House of Animals heeft tientallen broodfokkers in het vizier, maar zomaar elke malafide handelaar aanpakken kan niet. “Via Marktplaats kennen we heel veel illegale puppyhandelaars, het is echt een goudmijn. Maar voordat we echt in actie kunnen komen, moeten we een dossier opbouwen.” En in het geval van de Tilburgse hondenhandelaar lukte dat via een tip van een dierenarts en het bestellen van een pup.

Tweede keer
Soeters doet namens House of Animals aangifte van illegale puppyhandel: “Het is de tweede keer dat we op deze manier een handelaar aanpakken.” De vorige keer ging ook om een andere Tilburgse broodfokker die in Amsterdam een pup kwam afleveren. “Die pup werd rechtstreeks uit Bulgarije naar Nederland vervoert. Het beestje was helemaal verzwakt door de lange reis.” Deze keer lijkt het erop dat de pups eerst zijn ondergebracht in Tilburg.

Karen Soeters (foto: Tom de Vos)
Karen Soeters (foto: Tom de Vos)

Omroep Brabant