Tilburgse bushokjes krijgen een groen dak en draadloze opladers

Het busstation aan de Eikenboschweg (foto: Pieter Soethout)

De bushokjes in Tilburg gaan er binnenkort heel anders uit zien. De gemeente heeft besloten om zo’n 200 bushokjes en vrijstaande reclameborden te vervangen met een duurzame variant. Bovendien krijgen tien bushokjes een draadloze oplader en twee bushokjes worden uitgerust met een laadpunt voor een OV-chipkaart. In Nederland zijn er nog geen bushokjes die dit hebben. Tilburg is de eerste gemeente die dit doet.

Reizigers gaan geen last krijgen van de vervanging: er worden namelijk geen bushokjes gesloten. De operatie begint deze week al en duurt waarschijnlijk tot het einde van dit jaar. Volgend jaar maakt de gemeente een begin met de vervanging van reclameborden.

Dak met planten
Het nieuwe meubilair van de bushokjes is recyclebaar en moet langer meekunnen. Het glas heeft een levensduur van 20 jaar en het meubilair zelfs 40 jaar. Van de 200 bushokjes die vervangen gaan worden, krijgen 63 een groen dak met planten, grassen en kruiden. Volgens de gemeente gaat zo’n dak zorgen voor verkoeling en biedt het voedsel voor insecten.

Naast deze veranderingen, hebben de nieuwe bushokjes straks ook voordelen voor reizigers. Zo krijgen alle bushokjes aan de voorkant een verlicht naambordje. Bovendien krijgen tien bushokjes een draadloze oplader voor telefoons. Welke dit zijn, is nog niet bekend. Twee bushokjes krijgen bovendien een laadpunt voor een OV-chipkaart.

Edita Saakian