Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

Tilburgers willen massaal een ‘goede buur’ zijn in nieuwe woontoren

High Lane moet over een paar maanden af zijn (foto: omroep Tilburg)

TBV Wonen is de afgelopen jaren druk bezig geweest met het bedenken en bouwen van een nieuwe woontoren langs het spoor: High Lane. Van de 150 appartementen is een derde bestemd voor jongeren met een zorgvraag. De rest van de plekken worden ingevuld door ‘goede buren’.

Waar veel bouwprojecten vertraging oplopen, loopt de woningcorporatie zelfs voor op schema. “Eigenlijk zouden we in december klaar zijn, maar het lijkt nu toch echt september te gaan worden”, geeft directeur Paul Kouijzer aan. “In oktober krijgen de nieuwe bewoners de sleutels.”

Gericht op jongeren
Die bewoners worden normaal gesproken gekozen op basis van hoelang ze ingeschreven staan voor een sociale huurwoning. “Daar hebben we deze keer van af geweken”, geeft Esther van Westen, communicatieadviseur bij TBV Wonen, aan. “Als je ouder bent, sta je vaak langer ingeschreven. Jongeren staan korter ingeschreven en hebben het lastig op de woningmarkt. Daarom willen we ons deze keer richten op die groep.”

Ook is er een aantal voorwaarden waar de potentiële nieuwe bewoners aan moeten voldoen. Zo moest iedereen een vragenlijst invullen en motivatiebrief opsturen. Dit werd in een krappe week bijna 900 keer gedaan, waarna de aanmelding inmiddels is stopgezet.

De woningcorporatie is op zoek naar mensen die een ‘goede buur’ willen zijn en dat kan van alles inhouden, stelt Kouijzer. “We zoeken mensen die elkaar een beetje willen helpen. Van een ICT-er die anderen helpt bij computerproblemen tot een klusjesman die met van alles kan helpen.” Esther van Westen knikt instemmend en vult aan: “We hopen dat de mensen in staat zijn een hechte woongemeenschap te vormen zonder dat wij daarbij nodig zijn.”

Honderd nieuwe bewoners
Uiteindelijk wordt hieruit een selectie gemaakt en worden sommige mensen uitgenodigd op gesprek. “Mensen mogen zich zo’n twee minuten presenteren. Dat weten ze ook van te voren al. Dan kunnen ze aangeven waarom zij nu juist in High Lane willen wonen.” Uiteindelijk kiest TBV Wonen in totaal honderd nieuwe bewoners.

Het hebben van goede buren is volgens Kouijzer van groot belang. “We willen ten eerste zorgen voor betaalbare, goed onderhouden woningen, maar ook fijn wonen vinden we erg belangrijk. Veel mensen kennen hun buren niet eens, terwijl dit wel degelijk bijdraagt aan je woongenot. Mensen blijven toch sociale wezens en we horen van onze bewoners dat ze dit belangrijk vinden.”

‘Gruwelijke woningnood’
De directeur van TBV Wonen geeft aan dat hij zich voor kan stellen dat dit voor sommige mensen oneerlijk voelt. Mensen die het langst ingeschreven staan, hebben ineens niet meer de grootste kans op een woning. “We hebben natuurlijk een gruwelijke woningnood. Dat zie je al aan het aantal reacties dat wij krijgen op de honderd appartementen in de nieuwe woontoren. Je hebt altijd te maken met selectie en helaas hoort daar ook het teleurstellen van mensen bij. Het is niet leuk, maar wel de realiteit. In dit geval selecteren we niet op , maar op motivatie, inbreng en je leeftijd.”

Zo gaat High Lane er uiteindelijk uitzien (foto: TBV Wonen)

Pieter Soethout