Tilburg University opgelicht voor 1,2 miljoen: cel geëist tegen oud-decaan

Vlaggen bij de universiteit van Tilburg | Foto: Gijs Franken / Omroep Tilburg

Er is twee jaar celstraf geëist tegen Arie de Ruijter, een voormalig decaan en hoogleraar van Tilburg University. Volgens het openbaar ministerie heeft de man de universiteit op ‘geraffineerde wijze’ opgelicht. In totaal heeft hij daarmee 1,2 miljoen euro mee achterover gedrukt volgens justitie.

De verdachte verklaarde tijdens de rechtszaak woensdag te zijn ‘verblind door de wens om succesvol te zijn’, meldt Omroep Brabant. Ook een neef van hem en een nicht en haar echtgenoot worden vervolgd voor de fraude. Die werd gepleegd met declaraties voor promotieonderzoeken waar de hoofdverdachte bij betrokken was en waar hij zich voor liet betalen door de universiteit.

De Ruijter zou het bedrijf I’Solo Tisera in Gorinchem hebben ingeschakeld, dat is gespecialiseerd in pedicure en andere cosmetische behandelingen. Dit bedrijf staat op naam van de partner van het nichtje van de oud-decaan. Na interne vragen over de omvang van de uitgaven en over of het werk niet openbaar moest worden aanbesteed, schakelde De Ruijter een tweede bedrijf in, Thoben Research& Consult. Een bedrijf op naam van zijn neef.

Justitie vindt dat er onethisch gehandeld is, sprake is van machtsmisbruik en bedrog en vindt dat de in de acht jaar dat de zwendel duurde, de verdachten alle gelegenheid hadden om zich te bedenken. Ze gingen echter door met hun praktijken totdat de universiteit ze betrapte.

Bewust ogen gesloten
De officier van justitie eiste tegen de nicht van de oud-decaan een gevangenisstraf van 18 maanden, waarvan 6 voorwaardelijk. Zij heeft volgens de aanklager ‘bewust haar ogen gesloten’ voor de werkwijze die haar oom had opgezet. Met de opbrengst hield ze haar financieel comfortabele leven in stand. De eis tegen de andere twee verdachten is een werkstraf van 240 uur en een voorwaardelijke celstraf van 2 maanden.

De fraude kwam in 2017 aan het licht en leverde negatieve publiciteit op voor Tilburg University. Ook dat weegt mee in de hoogte van de eisen. De rechtbank in Amsterdam, die de zaak behandelde, doet op 2 augustus uitspraak.

Collin Beijk