Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

Docent Tilburg University vraagt studenten om coronabewijs

Vlaggen bij de universiteit van Tilburg | Foto: Gijs Franken / Omroep Tilburg

Een docent aan de universiteit van Tilburg heeft opgeroepen om alleen naar zijn of haar colleges te komen, wanneer de student een herstel-, vaccinatie- of negatief testbewijs heeft. Dat blijkt uit een bericht van GeenStijl, waar de mail te lezen is. De docent vond dit noodzakelijk, omdat de studenten anders elkaars gezondheid in gevaar brachten.

In de mail stond dat de docent rekende op de medewerking van studenten. Hierin schrijft hij dat het in gevaar brengen van de gezondheidsrechten van anderen in de zaal kan worden gezien als poging tot mishandeling. Hiermee zouden de studenten civielrechtelijk en strafrechtelijk aansprakelijk worden gesteld.

Een beetje overdreven

Een van de studenten die de mail ontving vertelt dat hij of zij denkt dat de docent wel een waarschuwing heeft gehad van de universiteit. De studenten vonden het een beetje ver gaan. ‘Een groep studenten heeft de docent een mail teruggestuurd, waarin stond dat we het overdreven vonden om een vaccinatie- of negatief testbewijs bij te hebben.’ Toch denkt de leerling niet dat de docent iets slechts in de zin had. ‘Hij bedoelde het wel goed, maar het was wel een beetje overdreven.’

Uit een reactie van de universiteit blijkt dat de docent het bericht uit eigen initiatief verstuurde. De universiteit had hier niets mee te maken, want ze wil benadrukken dat zij het landelijke beleid van de overheid volgt. Tilburg University is in gesprek met de desbetreffende docent.

Geen coronabewijs nodig

Dat de docent alleen heeft gehandeld blijkt wel uit de ‘veelgestelde vragen’ op de website van de universiteit. Hier staat namelijk duidelijk vermeld dat het niet nodig is om een vaccinatiebewijs of negatief testbewijs bij de hebben wanneer een student de campus wil betreden. Wanneer het beleid vanuit de overheid wordt veranderd, zal dit tijdig worden gecommuniceerd met alle studenten.

Pieter Soethout