Tilburg loopt niet warm voor subsidie voor warmtepompen

Foto: Pixabay

Het nieuwe kabinet heeft het voornemen de warmtepomp toch niet verplicht te stellen vanaf 2026. De afgelopen jaren kozen veel huishoudens er vrijwillig voor, onder andere door de beschikbare subsidie. Maar Tilburgers maken hier, samen met de mensen in Eindhoven, het minst gebruik van.

Het percentage van huishoudens in de gemeente Tilburg dat subsidie heeft gekregen voor warmtepompen ligt op 1,4 procent. Dit is 0,2 procent hoger dan in Eindhoven, waar 1,2 procent van de huishoudens het minst gebruikmaakt van de subsidies. Ter vergelijking: de gemeente Eersel is de koploper met 8 procent.

Tekst gaat verder onder de tabel

GemeentePercentage huishoudens dat subsidie kreeg voor een warmtepomp in de regio Hart van Brabant
Tilburg1,4%
Goirle3,8%
Gilze en Rijen4,7%
Oisterwijk5,1%
Hilvarenbeek5,4%

Frank Breukelman deed namens Slimster het onderzoek naar deze kwestie. “Onze verwachting is dat het percentage van de grote steden in de volledige tabel lager ligt met een reden.” Volgens Breukelman kan het liggen aan het aantal huurwoningen in de grote stad. “Als je een eigen koophuis hebt maak je sneller de keus voor een warmtepomp.” Hij denkt dat huurders en verhuurders nog niet zo ver zijn. “Die groepen neigen sneller naar zonnepanelen.” Verder weet Breukelman dat veel appartementen vaak vastzitten aan een blokverwarming. Hierbij zijn meerdere appartementen verbonden aan één verwarming. “Hierdoor hebben de bewoners het niet in eigen hand om een warmtepomp aan te schaffen.”

Milieuvriendelijk

Een warmtepomp is een milieuvriendelijker alternatief voor de traditionele cv-ketel op aardgas. Het apparaat haalt warmte uit de lucht, de bodem of het grondwater en kan zo een woning efficiënt verwarmen. Er zijn verschillende soorten warmtepompen beschikbaar. Hybride warmtepompen werken samen met een cv-ketel op gas, terwijl er ook warmtepompen zijn die volledig op elektriciteit draaien.

In Nederland kunnen huishoudens subsidie krijgen voor de aanschaf van een warmtepomp via de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE). Om voor deze subsidie in aanmerking te komen, moet de warmtepomp aan bepaalde eisen voldoen. Zo moet de pomp worden gebruikt om de woning te verwarmen en moet deze worden geïnstalleerd door een erkende installateur.

LEES OOK:
19.000 handtekeningen tegen ’te dure’ stadsverwarming van Ennatuurlijk

Tristan Kans