Tilburg krijgt certificaat ‘dementievriendelijke gemeente’

Ter illustratie van ouderenwoning. Dementievriendelijke gemeente.
Ter illustratie van ouderenwoningen (Bron: Carola68/Pixabay)

Tilburg heeft de titel ‘dementievriendelijke gemeente’ gekregen. Er werd de afgelopen jaren namelijk hard gewerkt om de omgeving beter toegankelijk te maken voor mensen met dementie. Samen met mantelzorgers, ouderen, professionals, vrijwilligers en organisaties in de stad is hier naartoe gewerkt.

Tijdens het Alzheimercafé op 11 juni kreeg de gemeente een certificaat uitgereikt voor ‘dementievriendelijke gemeente’. Dat komt vanuit een initiatief van Alzheimer Nederland. ‘’Om te bepalen of een gemeente het certificaat krijgt, wordt gekeken hoeveel en wat voor activiteiten er worden georganiseerd’’, vult de gemeente aan.

De gemeente geeft aan blij te zijn met het de titel. Zo wil ze dat mensen met dementie zo lang mogelijk mee kunnen doen in de samenleving. ‘’Dit betekent dat er bijvoorbeeld voldoende ontmoetingsplekken in de buurt zijn. Die moeten geschikt zijn voor mensen met geheugenproblemen of dementie.’’

Een groot gedeelte van de mensen met dementie woont nog thuis, want de ziekte is niet altijd direct zichtbaar. Uit onderzoek blijkt dat één op de vijf mensen dementie krijgt. ‘’In Tilburg wonen op dit moment meer dan 3.200 mensen met dementie en dat aantal stijgt de komende jaren’’, geeft de gemeente aan.

Eline Smits