Thuisprostitutie is inmiddels twee jaar officieel toegestaan hier in Tilburg

Er worden regelmatig allerlei argumenten aangedragen om thuisprostitutie te verbieden. Maar in hoeverre zou je dan de vrijwillige keuze van sekswerkers beperken? In Tilburg is thuisprostitutie inmiddels twee jaar officieel toegestaan.
Foto: freestocks.org / Pexels

TILBURG – Mogen sekswerkers vanuit hun woning sekswerk doen? Het lijkt vergelijkbaar met een nagelstudio of ZZP-werk. Toch kent thuisprostitutie uitdagingen. Zo is de relatie met uitbuiting al snel te leggen. En wordt sekswerk door de maatschappij en de politiek ook nog altijd argwanend bekeken. Vanuit meerdere hoeken worden argumenten aangedragen om sekswerk vanuit huis te verbieden. Maar in hoeverre zou je hiermee een vrijwillige keuze van de sekswerker om vanuit huis de diensten aan te bieden dan beperken?

De gemeente Tilburg heeft er als een van de weinige gemeenten bewust voor gekozen om thuisprostitutie vanuit woningen toe te staan. Het is namelijk toegestaan in de woning waar de sekswerker staat ingeschreven. Dit is ook opgenomen in het prostitutiebeleid dat twee jaar geleden is vernieuwd. Onderdeel van dit beleid is onder andere dat men niet meer praat óver, maar mét sekswerkers.

In de podcast-serie ‘De toekomst van thuisprostitutie’ krijg je de zienswijzen van gemeenten en sekswerkers te horen. Maar ook van klanten van sekswerkers, politie en zorgverleners. Collega’s Hadeline Vorselaars-Rietbergen en Floortje van de Corput vertellen over hun ervaringen en de keuzes vanuit de gemeente Tilburg.

Kees-Luc Simons