TextielMuseum maakt mondkapjes

Forzani ziet de mondkapjes die te zien zijn bij het TextielMuseum als fashionstatement en daarnaast vooral als vrolijk alternatief voor de klinisch ogende wegwerpvarianten.
Eén van de mondkapjes van Yamuna Forzani | Foto: Sydney Rahimtoola

TILBURG – Het TextielMuseum lanceert op maandag 1 juni een serie designmondkapjes. Het museum zette de kleurrijke serie op samen met textielontwerper Yamuna Forzani. De kapjes worden gemaakt in het TextielLab.

Naast de mondkapjes is ook recent aangekocht werk van Forzani te zien in het TextielMuseum. Directeur Errol van de Werdt laat weten: “Toen we het museum 2½ maand moesten sluiten, vroegen veel mensen: ‘Hoe kunnen we jullie helpen, nu we het museum niet kunnen bezoeken?’. We wilden iets doen dat past bij de rol die we hebben als instituut. Tijdens de coronacrisis blijven we (jonge) makers steunen met zichtbaarheid via onze kanalen, collectieaankopen en opdrachten.”

Forzani ziet de mondkapjes zelf als fashionstatement en daarnaast vooral als vrolijk alternatief voor de klinisch ogende wegwerpvarianten. “Ik voeg graag kleur toe aan het leven”, laat ze weten. Haar ontwerpen worden in het TextielLab vertaald naar een 3D-breimachine die de mondkapjes produceert op een duurzame manier.

Tom van Rooijen