Teleurstelling in Tilburg: Landelijke wietproef weer uitgesteld

Foto: Pexels/Aphiwat Chuangchoem

Het experiment met legaal geteelde wiet en hasj is opnieuw uitgesteld. Dit tot grote teleurstelling van de Tilburgse burgemeester Theo Weterings. Tilburg is één van de tien gemeenten die meedoen aan de proef.

Het ministerie van Volksgezondheid verwacht dat de zogenoemde wietproef pas in het tweede kwartaal van 2023 van start kan gaan, staat te lezen in een brief aan de Tweede Kamer die woensdag werd verstuurd. Eerder werd nog uitgegaan van de tweede helft van 2022.

“We willen vooruit”, zegt de woordvoerder van de gemeente Tilburg namens de burgemeester tegen Omroep Brabant. “Het huidige softdrugsbeleid is failliet. We willen het anders en daarvoor is dit experiment nodig.”

Voor Tilburg is uitstel, geen afstel. “We blijven onderdeel van het experiment en we blijven in gesprek met het ministerie”, zegt de woordvoerder. “Daarbij hopen we dat Kamerleden nu vragen gaan stellen over de nieuwe vertraging.”

Knelpunten volgens ministerie
Het ministerie verwacht dat pas de eerste helft van volgend jaar er genoeg wiet is dat aan de kwaliteitseisen voldoet. Daarnaast moeten er ook genoeg verschillende soorten wiet zijn om de deelnemende coffeeshops te bevoorraden.

Van de tien beoogde telers die de cannabis moeten gaan kweken, zijn er tot dusver acht aangewezen. Het ministerie schrijft in de kamerbrief dat het selecteren van de telers langer duurt dan verwacht. Een aantal telers heeft problemen met het vinden van een locatie.

Ook hebben sommige aangewezen telers problemen om een bankrekening te openen. Banken zijn verplicht om witwassen en financiering van terrorisme tegen te gaan en daarom zien banken ‘belemmeringen’. Met onder meer het ministerie van Financiën en De Nederlandsche Bank zoekt het Ministerie van Volksgezondheid naar oplossingen.

‘Overgangsfase’
Als alle voorbereidingen in het tweede kwartaal van 2023 daadwerkelijk zijn afgerond, kan de ‘overgangsfase’ beginnen. In die zes weken kunnen coffeeshops het legale en illegale aanbod nog naast elkaar verkopen. Daarna mogen coffeeshops in de deelnemende gemeenten gedurende vier jaar alleen nog het legale aanbod verkopen.

Het experiment stond al in het coalitieakkoord van het vorige kabinet, dat in 2017 aantrad. De huidige coalitie heeft afgesproken het experiment uit te breiden met een grote stad. Dit naast de tien gemeenten, waaronder Tilburg en Breda, die eerder al meededen.

Naast Tilburg hebben we ook de gemeente Breda om een reactie gevraagd op de vertraging van het experiment. Deze hebben we nog niet ontvangen.

LEES OOK:
Wietexperiment in onder meer Breda en Tilburg opnieuw vertraagd
Landelijke wietproef op de lange baan vanwege coronacrisis

Omroep Brabant