Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

Tafel van Martinus: nieuw stedelijk evenement waarmee TiU de show wil stelen

Bij Tilburg University gaat de talkshow ‘De Tafel van Martinus’ van start. De show gaat over onderzoek van de Tilburgse universiteit.
Foto: Pixabay

TILBURG – Op dinsdag 23 februari gaat de eerste editie van start van ‘De Tafel van Martinus’, een reeks talkshows die gaan over onderzoek van Tilburg University (TiU). De universiteit geeft aan dat zij de eerste is die resultaten van zulk onderzoek door middel van shows ‘in de volle breedte’ openbaar maakt. Tilburgse wetenschappers schuiven aan voor een goed gesprek, ze geven een minicollege of ze geven hun mening in een column. Intussen wordt een reportage getoond waarin een verslaggever op zoek gaat naar de impact die wetenschap heeft op de wereld om ons heen.

Elke editie van De Tafel van Martinus wordt live gestreamd, en heeft dan telkens een andere plek in de stad als decor. Steeds met publiek – althans, zodra dit in verband met corona weer kan, terwijl er met name ook jonge onderzoekers een podium krijgen.

De punten die voor de eerste editie op de agenda staan zijn inmiddels bekend. Die begint namelijk eerst met Jurgen Goossens en Charlotte van Oirsouw die het gaan hebben over een manier om gegevens vast te leggen. Het gaat dan in het bijzonder om een systeem dat de overheid gebruikt, en waar de laatste tijd ook heel wat om te doen is geweest. Daarna is Mirjam van Reisen aan het woord over de gevolgen die corona voor je heeft als je op de vlucht bent.

De show gaat verder met een gesprek met schrijver Léon Hanssen over zijn boek Handboek voor de vagebond. In de voetsporen van vrije denkers. Als intermezzo volgt een column van Jan Fransoo die in het teken staat van corona. En tot slot is de reportage Focus on Impact te zien. Daarin brengt de reporter van de show een bezoek aan Elisabeth Huis in ’t Veld die aan een app tegen prikangst werkt.

Richard Engelfriet presenteert het geheel, maar Has Klerx neemt ook een deel voor zijn rekening.

Martinus

De Tafel van Martinus verwijst naar Martinus Cobbenhagen (1893-1954). Hij is dan ook grondlegger van de universiteit. In zijn idee van een universiteit staan het begrijpen van én het bijdragen aan de maatschappij centraal, en dat is nou precies wat men met de show voor ogen heeft.

Web

De uitzending is die dag van 16:00 tot 17:15 uur via een livestream te volgen.

Kees-Luc Simons