Tilburgse studenten met beperking krijgen hogere studietoelage

(foto: Pixnio)

Studenten in Tilburg die 21 jaar of ouder zijn en een beperking hebben, krijgen voortaan een hogere studietoelage. Sinds 1 januari is dat driehonderd euro. Waar de gemeente Tilburg vroeger onderscheid maakte tussen thuis- en uitwonende studenten, is de toelage straks voor iedereen even hoog.

Studenten met een beperking kregen voorheen driehonderd euro per maand van de gemeente als studietoelage. Tenzij ze nog bij hun ouders woonden, dan was de maandelijkse toelage slechts honderd euro.

Dat bedrag wordt nu gelijk getrokken. Volgens Jannes Ligtenberg, directeur van het Tilburgs Overleg Gehandicapten organisaties, moest dat onderscheid van tafel. Ook PvdA Tilburg vroeg het college om opheldering. Voor studenten met een beperking is werken naast de studie namelijk vaak niet mogelijk.

Wetswijziging
Het verschil in hoogte verschilde eerder ook per gemeente. Daarom werd in 2019 een wetswijziging aangekondigd. Studenten vanaf 21 jaar die ervoor in aanmerking komen zouden per 1 januari 2021 allemaal maandelijks €300 euro krijgen. Die wijziging liet op zich wachten vanwege het demissionaire kabinet. Sinds 1 januari van dit jaar ontvangen alle Tilburgse studenten met een beperking een vast bedrag per leeftijdsgroep:

  • Studenten van 18 jaar: €150,- per maand
  • 19 jaar: €180,- per maand
  • 20 jaar: €240,- euro per maand
  • 21+ jaar: €300,- per maand

Om in aanmerking te komen voor de studietoeslag moet de student 18 jaar of ouder zijn, geen of weinig vermogen hebben, een medische, psychische en/of verstandelijke beperking hebben en geen Wajong ontvangen van het UWV. Studenten moeten de toelage zelf aanvragen via de gemeente.

LEES OOK: Gemeente Tilburg maakt onderscheid in hoogte studietoeslag voor studenten met beperking

Edita Saakian