Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

Studenten en ouderen samen onder één dak bij een woonzorgcentrum

Van de week werden studenten feestelijk welkom geheten als nieuwe bewoners van woonzorgcentrum De Wever | De Kievitshorst aan de Beneluxlaan bij het Westerpark.

TILBURG – Nu woonzorgcentrum De Wever | De Kievitshorst de nodige voorbereidingen achter de rug heeft is voor het eerst een groep studenten feestelijk welkom geheten als nieuwe bewoners van het centrum. De eer viel te beurt aan bestuurder Chantal Beks, clustermanager Margriet Ratelband en Teun Toebes, oprichter en ambassadeur van sTeun en Toeverlaat.

Het woonzorgcentrum stelt tien kamers beschikbaar voor studenten in ruil voor het regelen en verzorgen van welzijnsactiviteiten. Men ziet het als een win-win-situatie voor beide partijen. Door het tekort aan studentenwoningen is het lastig voor studenten om een kamer te vinden. Terwijl De Kievitshorst in aanloop naar de nieuwbouw juist meer kamers heeft dan nodig is. Daarnaast kunnen bewoners nu verwend worden met extra aandacht en activiteiten.

De Wever laat weten dat zowel de studenten als de bewoners erg enthousiast zijn over dit initiatief. Zo gaf een student aan: “Ik vind het hier zo leuk en heb het erg naar mijn zin! Laatst was ik met een bewoner naar de bakker gegaan. Op de heenweg was hij nog een beetje stil, maar op de terugweg begon hij spontaan te zingen. Bij terugkomst gaf hij aan erg genoten te hebben en dat hij het fijn vond om zo eens samen een activiteit te kunnen doen. Fijn dat ik dat voor hem kan doen.” Een andere bewoner wilde graag leren schrijven, dat was er eigenlijk nooit van gekomen. Een student geeft hem nu schrijfles met oefeningen en een heus schriftje. Hij maakt mooie vorderingen en zei: “Ik wist niet dat ik ’t kon, maar dankzij jou lukt ’t me!”

Wennen

De studenten hebben al even kunnen wennen aan hun nieuwe woonomgeving. De studenten kunnen voor een klein bedrag per maand een kamer huren. Als tegenprestatie verzorgen zij welzijnsactiviteiten voor de bewoners. Het aantal uur hangt hierbij af van de grootte van de kamer. De afspraak is één uur per 1m2 per maand.

Activiteiten

De activiteiten zijn divers en lopen uiteen van het samen lezen van de krant, het doen van een spelletje, het voeren van een gesprek bijvoorbeeld over vroeger of een wandeling of uitje. De activiteiten zijn overigens extra en vervangen dus niet het huidige aanbod van welzijnsactiviteiten, en de studenten voeren ook geen zorgtaken uit.

Goede buur

De studenten zijn een ‘goede buur’ voor de bewoners en uiteraard zijn er goede afspraken gemaakt zodat de bewoners geen overlast zullen ervaren. Zo hebben de studenten onder andere een eigen ingang waar zij ’s avonds gebruik van kunnen maken.

Wissellocatie

De studenten wonen tot eind oktober bij het woonzorgcentrum. Daarna gaan ook de bewoners verhuizen naar een zogenaamde wissellocatie waar ze ongeveer twee jaar zullen verblijven. In de tussentijd zal De Kievitshorst worden gesloopt waarna op diezelfde plek nieuwbouw gerealiseerd zal worden.

Kees-Luc Simons