Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

Slimme software kijkt naar longfoto’s, een nieuw snufje van het ETZ

Het ETZ (Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis) start als eerste ziekenhuis in het land een proef met slimme software die longfoto’s beoordeelt.
De radiologen Erik Ranschaert en Irene van der Horst beoordelen samen longfoto's. Een proef moet uitwijzen of kunstmatige intelligentie het routinewerk kan overnemen | Foto: ETZ Fotografie & Film / Ellen den Ouden

TILBURG – Het ETZ (Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis) is als eerste ziekenhuis in het land een proef gestart met een algoritme, ofwel een reeks instructies, waar een computersysteem mee in staat is om longfoto’s te beoordelen. Dit gaat het vak van radiologen misschien wel ingrijpend veranderen. Het ziekenhuis noemt de eerste resultaten van het werken met de nieuwe software veelbelovend.

Het ziekenhuis wil weten of radiologen in de toekomst kunnen vertrouwen op de inzet van kunstmatige intelligentie in hun werk. “Het algoritme dat we nu testen kijkt mee als een extra oog. Ziet het niks verdachts op een longfoto? Dan bestempelt het de foto als normaal. Het algoritme is getraind om 75 afwijkingen aan longen – zoals kanker, vocht in de longen, of Covid-19 – op te sporen”, legt radioloog Erik Ranschaert uit. Met deze slimme software waar een systeem mee naar longfoto’s kijkt heeft het ETZ dus zelfs landelijk een primeur.

Radiologisch onderzoek

Per dag beoordelen de achttien radiologen in het ETZ in totaal zo’n 120 longfoto’s. Per jaar zijn dit er om en nabij 45.000. Erik: “Longfoto’s zijn de meest uitgevoerde radiologische onderzoeken. Als een algoritme ons helpt bij het beoordelen van deze foto’s dan ondersteunt dit radiologen in hun werk. Het is een extra check. Vindt het algoritme de foto abnormaal? Dan kijkt de radioloog extra goed om een afwijking te vinden. Het beoordelen van foto’s is routinewerk voor een radioloog, waarbij het maken van een fout op de loer ligt. Een algoritme dat dag en nacht, zeven dagen per week foto’s onder de loep neemt, kan dus fouten vermijden en vergemakkelijkt het werk van de radioloog.”

Tijdswinst

Het algoritme is tot nog toe op geen enkele fout betrapt. Terwijl de radiologen van het ETZ sinds een maand wel steeds checken of het algoritme het bij het juiste eind heeft. De proef loopt tot eind april dit jaar. Dan weten de radiologen of het algoritme betrouwbaar genoeg is om dag in dag uit in hun werk te gebruiken. Het zou ertoe kunnen leiden dat de radioloog longfoto’s op den duur niet meer allemaal zelf hoeft te beoordelen. Dat is tijdswinst.

Betere kwaliteit van zorg

De hoeveelheid radiologische onderzoeken neemt almaar toe, onder meer door de vergrijzing. Erik: “De oplossing hiervoor is niet om meer radiologen aan te nemen. We kunnen het vak van radiologen namelijk veranderen. Een nieuwe technologie als kunstmatige intelligentie ondersteunt radiologen, zodat zij bijvoorbeeld vaker bij overleggen met andere specialismen aan kunnen sluiten, om toelichting te geven op ingewikkelde medische beelden. Dat zorgt voor een nog betere kwaliteit van zorg.”

Ervaringen delen

Het Leids Universitair Medisch Centrum en het Antoni van Leeuwenhoek in Amsterdam zijn de enige twee andere ziekenhuizen in het land die ook snel gaan starten met dezelfde software waar een systeem op een slimme manier mee naar longfoto’s kijkt. De radiologen van het ETZ gaan als het zover is hun ervaringen over en weer delen met deze twee ziekenhuizen.

Kees-Luc Simons