Stichting Roze Maandag krijgt nieuwe voorzitter

Stichting Roze Maandag krijgt een nieuwe voorzitter. Na vier jaar draagt Rona van der Heijden het stokje over aan Freek Reffeltrath. Ze doet dat tijdens de officiële opening van Roze Maandag, op de 22e. Reffeltrath is geen vreemde in Tilburg. Hij is al twee jaar actief voor de stichting. Daarnaast zit hij sinds vorig jaar in de Tilburgse gemeenteraad voor de VVD.

Geweldige edities en campagnes

Van der Heijden kijkt met veel plezier terug op haar periode bij Roze Maandag. “We hebben een aantal geweldige campagnes en edities van Roze Maandag achter de rug. De nationale en zelfs internationale aandacht die we van de pers kregen met Gayvillage. Maar ook de persoonlijke impact die we hadden op mensen met onze campagne die in het teken stond van labelen. “Meneer, mevrouw, mogen wij u labelen? En stop vooral niet bij één label, want iedereen mag er zoveel opplakken als hij of zij wil!” Maar in de eerste plaats toch ook de deelname van Roze Maandag aan de Canal Parade in Amsterdam”. Ze heeft veel vertrouwen in haar opvolger. “Freek heeft alles in zich om Roze Maandag de komende jaren voor te gaan en verder te brengen.”

Vrijheid en acceptatie spreekt niet voor zich

Reffeltrath heeft er zin in. “Stichting Roze Maandag streeft naar vrijheid en meer acceptatie. Daarom lanceren we elk jaar een prikkelende campagne. Tevens staan we stil bij het feit dat dit niet voor iedereen voor zich spreekt. Ook met de nieuwe wethouder van emancipatie Rolph Dols blijven we het gesprek aangaan over emancipatie van LHBTI’s in Tilburg. Er is een hoop bereikt de afgelopen jaren, maar we zijn er als het gaat om emancipatie nog niet. Dat doe ik natuurlijk niet in mijn eentje. Want de stichting bestaat uit een groep zeer betrokken vrijwilligers die dat doel allemaal nastreven.”

De ambitie is groot

“Met Rona aan het roer zijn er veel mooie Roze Maandagen geweest”, vervolgt Reffeltrath. “Onder Rona heeft de stichting een paar jaar geleden een koers ingezet die ik ook zal volgen. Maar dat kunnen we niet alleen. De Tilburgse Kermis en Roze Maandag zijn hecht met elkaar verbonden. Roze Maandag is een begrip, zowel in Tilburg als ver daarbuiten. Een belangrijk deel van die landelijke aandacht van de pers dankt onze kermis toch aan Roze Maandag. Op onze beurt hebben wij de kermis ook nodig voor de verbinding met een brede doelgroep. Maar onze ambitie is groot. We bereiken nog niet genoeg mensen met onze boodschap én met ons feest. Nog meer bezoekers zijn dus welkom. Daar heeft ook de gemeente Tilburg baat bij. Dat besef mag toch wel wat groter.”

Gay Film Special in Cinecitta op 17 juli

In aanloop naar Roze Maandag presenteert de stichting verschillende activiteiten. Roze Maandag valt dit jaar op de 22e. Op woensdag de 17e is er dan ook een Gay Film Special in Cinecitta. Die start om 19.00 uur. Onlangs was er nog een meetup in de LocHal. Toen is daar een tijdelijk museum met als thema Roze Maandag geopend. Zo zijn hier campagnes te zien die een Tilburgs bureau in de afgelopen 10 jaar ontwikkelde. Het museum is dus nog te bezoeken tot de 29e.

Kees-Luc Simons