Niek Hendrix gekozen als jaarmeester van Apprentice Master project

Kunstpodium T kiest Niek Hendrix als haar jaarmeester van het Apprentice Master project voor komend seizoen. Elk jaar nodigt Kunstpodium T dus een jaarmeester uit. Die stelt als curator de lijst met meesters op voor het project. Directeur Klaartje Esch en Niek selecteren eerst de meesters en koppelen hen aan de aspiranten. Zij vormen dan de groepen op basis van portfolio’s en presentaties. Bij de vorming van de groepen kijken ze naar werkwijze, discipline en inhoud. Want de groepen gaan elkaar uitdagen en bevragen. Maar ook laten ze de diversiteit zien binnen de beeldende kunst.

Niek Hendrix ziet de beelden van de schilderkunst, iconisch of niet, als een open bron. Hij activeert deze door ze te herhalen en in een andere context te laten zien. Deze toe-eigening is niet bedoeld om een exacte kopie te maken, maar om een andere afbeelding van die kunst te maken. Niek schildert deze dan met een andere streek van het penseel en met andere verf. Hij verruilt ook kleur voor tinten zwart en wit. Tevens krijgt het beeld een ander formaat. Hij plaatst dit dan voor werken uit andere tijden. Of voegt een eigen werk toe. In plotse contexten test hij dus de kijker. Ze moeten namelijk niet alleen opnieuw kijken, maar ook opnieuw betekenis geven aan het beeld.

Niek Hendrix studeerde af in Fine Arts aan Sint Joost (Breda) en nam al deel aan het post-graduate programma aan de Jan van Eyck Academie (Maastricht). Hij was ook al artist in residence bij het Van Goghhuis Zundert en in Antwerpen.

Pieter Chanterie is aspirant van het project. Hij kreeg vorige maand nog de Jan Naaijkensprijs.

Kees-Luc Simons