Staking Tilburgse vuilnismannen en medewerkers gemeente succesvol: hogere lonen

Ze wilden onder andere een hoger loon (foto: Edita Saakian).

De werkonderbreking van vuilnismannen, boa’s en gemeentemedewerkers lijkt succesvol. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten is akkoord met de eisen vanuit de werknemers. Het akkoord moet nog wel officieel getekend worden en gaat dan voor één jaar gelden.

Eind januari kwamen zo’n honderd stakers samen op het Stadhuisplein in Tilburg. Ze legden voor een uur het werk neer en kregen steun van vakbonden CNV en FNV. Ze hoopten met de milde actie een hoger loon te krijgen. Als dat niet binnen aanzienlijke tijd gebeurde, zou het werk een stuk langer neergelegd worden.

Loonsverhoging
Zo ver kwam het in de meeste steden niet. Werkgever VNG lijkt naar de eisen te hebben geluisterd. Zo komt er een loonsverhoging, een extra vakantiedag en een extra feestdag voor de werknemers. Vakbond FNV reageert alvast positief op het akkoord: “Dankzij dit principeakkoord krijgen de werknemers in de laagste schalen een forse loonsverhoging, die zij hard nodig hebben om rond te komen in deze voor hen financieel zware tijden.”

De laagste schalen krijgen bijna zestien procent loonsverhoging, aflopend naar de hoogste schalen. De loonsverhoging komt gemiddeld neer op 9,1 procent voor alle werknemers. De vakbonden zien daarom nog geen reden om tegen het bod in te gaan, maar wachten de reactie van de leden nog af.

LEES OOK:
Vuilnismensen en boa’s leggen hun werk neer: ‘Willen meer geld’ (omroeptilburg.nl)

Edita Saakian