Ook tijdens 11/11 drink je je drankje uit duurzame hardcups

Eerder waren hardcups al verplicht in Den Bosch (foto: Omroep Brabant \Megan Hanegraaf).

Burgemeester Theo Weterings heeft besloten dat alle drankjes tijdens de Elfde van de Elfde in duurzame, harde beker worden geschonken. Het evenement werd niet gezien als stadsbreed, maar de populariteit nam de afgelopen jaren enorm toe. De gemeente wil met één systeem werken en daarom zijn de zogenaamde ‘hardcups’ voor de horeca verplicht.

Het gebruik van twee verschillende systemen – een deel hardcups en een ander deel recyclebare plastic bekers – zou zorgen voor meer vervuiling. Mensen kunnen tijdens 11/11 van locatie naar locatie lopen en daarom is één systeem wenselijk, aldus de burgemeester.

Stadsbreed evenement
En die verschillende locaties zijn er. Vrijwel alle horecapleinen in de binnenstad hebben een evenementenvergunning aangevraagd. Hierdoor ontwikkelt 11/11 zich steeds meer tot een stadsbreed evenement. Dit was voorgaande jaren niet zo.

Vanuit de landelijke overheid en het gemeentelijke beleid zijn hardcups tijdens de opening van het carnavalsseizoen niet verplicht. Toch merkt de gemeente dat mensen in Tilburg een beetje gewend beginnen te raken aan de hardcups. Daarom kiest ze ervoor om ze ook nu in te zetten.

Gezamenlijke beslissing
Waar horecaondernemers eerst nog wel eens tegenstribbelden, werden ze nu meegenomen in het besluit. “We hebben het uiteindelijk samen besloten”, vertelt Jaap van Ham, eigenaar van meerdere cafés. “Het zou zonde zijn om op ieder plein op een andere manier te werken. Dan gaat alle moeite die we erin steken verloren.” Terug naar hoe het was, zonder duurzaamheidsmaatregelen, gaat volgens de ondernemer sowieso niet. “We gaan er gewoon voor zorgen dat het een geweldige 11/11 wordt, met plastic hardcups.”

Pieter Soethout