Spoorpark krijgt van bezoekers een acht

Sophie en Jasper bij het Spoorpark (Foto: Edita Saakian).

Een 8,1. Dat cijfer kreeg het Spoorpark terug van haar bezoekers. Bezoekers voelen zich er veilig, het park is mooi schoon en het is er mooi groen en gezellig. Het gedeeltelijk alcoholverbod, dat nu al drie maanden geldt, wordt gewaardeerd.

Sinds drie maanden geldt er in het Spoorpark een gedeeltelijk alcohol en rookverbod. Geen makkelijke beslissing en bovendien één die voor weerstand zorgde. Sophie Peters, parkmanager; “Het is een intensief traject geweest samen met de burgemeester, politie en handhaving. De overlast werd in anderhalf jaar tijd steeds erger. We beseften ons dat we het alleen konden oplossen met een algemene maatregel. Dat is een gedeeltelijk alcohol en rookverbod geworden en dat valt of staat met handhaving.” 

 “We beseften ons dat we het alleen konden oplossen met een algemene maatregel.” 

Een park met zo’n open karakter en een park voor iedereen, daar staat het Spoorpark voor. Het was daarom niet makkelijk om die keuze te maken, maar drie maanden later kan Sophie zeggen dat ze nog steeds achter die beslissing staat. “We zien sinds de invoering echt dat er veel is veranderd in positieve zin. Ook de parkbezoeker geeft dat aan.” 

De overlast is volgens Sophie veel minder en dat is te danken aan handhaving, politie en de parkcoaches. “Als het nodig is, worden mensen bekeurd. Maar tot nu toe worden de regels door iedereen nageleefd. De borden die aangeven tot waar je mag roken en drinken staan duidelijk op het veld. Ze zijn allemaal niet meer zo mooi, want helaas is niet iedereen het ermee eens”, zegt ze lachend.  

“We zullen nooit een Wilhelminapark worden.”

De regel heeft dus een positieve invloed op de bezoeker en de sfeer. Dat was volgens het park ook het doel. Dat de sfeer ook echt verbeterd is, is terug te zien aan de enquête die is afgenomen. “We zien dat 84% van de parkbezoekers zich ook echt veilig voelen in het park en het wordt ook als kindvriendelijk ervaren. Als we deze enquête vier maanden geleden hadden opgesteld, was dat cijfer misschien anders geweest”, laat collega Jasper Nas weten.  

Uit die enquête kwamen bovendien inspirerende ideeën. “We horen parkbezoekers vaak over het gemis van schaduw en bomen op het open veld. Daar gaan we ook echt wat mee doen. Je wilt een mooie mix tussen leuke evenementen en schaduw. Dit najaar gaan we beginnen met het planten van nieuwe bomen. Het Spoorpark is uniek in zijn diversiteit, we zullen in dichtheid van bomen nooit een Wilhelminapark worden.” 

Het groene uiterlijk in het park is vooral te danken aan alle vrijwilligers, voegt Sophie toe: “We hebben zo’n diverse groep aan vrijwilligers die dag in, dag uit in het park werken. Deze groene parel van Tilburg is er voor alle Tilburgers.” 

Edita Saakian