Speelfilm ‘Het Vierde Geschenk, the movie’ over Driekoningen in Tilburg

TILBURG – Woensdag 6 januari is het weer Driekoningen. Dit jaar introduceert Stichting Het Vierde Geschenk een nieuwe speelfilm in Tilburg genaamd: ‘Het Vierde Geschenk, the movie.’ Het verhaal speelt zich af in Tilburg en geeft een nieuwe twist aan het oude christelijke verhaal van Driekoningen.

Ieder jaar wordt er een intocht georganiseerd voor Driekoningen. Maar dit kon dit jaar niet meer doorgaan wegens corona. Stichting Het Vierde Geschenk heeft eerst maanden aan een plan-B gewerkt, maar ook dit plan sneuvelde. Later, zo’n drie weken geleden, is de stichting op het idee gekomen om het verhaal van Driekoningen op een puur Tilburgse manier over te brengen. Namelijk door middel van een nieuwe speelfilm waaraan ze de titel ‘Het Vierde Geschenk, the movie’ heeft gegeven. De stichting probeert het oude verhaal over de drie koningen te behouden voor de toekomst en aan te passen aan de huidige samenleving.

Het verhaal

Het verhaal van de film is een Tilburgs verhaal. Daarin trekken de drie koningen door de stad een ster achterna en ontmoeten ze op hun tocht allerlei mensen. Er zitten typische elementen en sentimenten in het script. Zo worden ze in een scène zelfs uitgezwaaid door burgemeester Theo Weterings.

Het zingen tijdens Driekoningen gaat voornamelijk over gelijkwaardigheid, op zoek naar het goede in de mens. In het script van de film is er hierom een jonge, vierde koning toegevoegd aan het oude verhaal, die speelgoed als vierde geschenk aanbiedt. Het idee achter het speelgoed is een uitnodiging om solidair naar elkaar toe te zijn. Daarom zamelt Stichting Het Vierde Geschenk speelgoed in voor alle kinderen in Tilburg van wie ouders het niet breed hebben. In Tilburg zijn dit circa 7000 kinderen.

De film ‘Het Vierde Geschenk: The Movie’ zal vanaf 21 januari te zien zijn in Cinecitta.

Janneke Timmermans