Sneller op zwemles doordat de gemeente zelf zwemleraren gaat opleiden

De gemeente Tilburg gaat voortaan zelf zwemleraren en badmeesters opleiden. Het is de eerste gemeente in Nederland die een eigen beroepsopleiding begint. Aanleiding is de enorme wachtlijst voor zwemlessen in Tilburg. De eigen opleiding moet ervoor zorgen dat de Tilburgse kinderen op tijd hun zwemdiploma kunnen halen.

Tilburgse kinderen moeten lang wachten voordat ze de eerste plons kunnen maken tijdens zwemles. Zwemwater is er genoeg, maar zwemleraren niet. Vandaar dat de gemeente de afgelopen maanden, samen met het ROC Tilburg, een proefproject heeft gehouden om een aantal zweminstructeurs zelf op te leiden. Dat meldt Omroep Brabant.

Karen Horsten is van het Sportbedrijf Tilburg: ”Het is een opleiding op mbo-niveau, maar de enige voorwaarden om te beginnen met de opleiding zijn dat je 16 jaar of ouder bent en een zwemdiploma hebt. Pas als je examen gaat doen moet je ook in het bezit zijn van een C-diploma en een ehbo-diploma, maar daar kun je gelijktijdig aan werken.”

Uit verplichte pakket
Tot nu toe worden zweminstructeurs en badmeesters opgeleid door sportopleidingen en particuliere zwemscholen. Karen Horsten: “Bij de sportopleidingen gaan die onderdelen uit het verplichte pakket, dus dat betekent dat minder studenten die keuze maken.”

Jaarlijks kunnen er 12 zwemleraren en 24 badmeesters meedoen aan de opleiding van de gemeente. Die duurt 8 opleidingsdagen en een aanvullende stage. De deelnemers kunnen niet allemaal in Tilburgse zwembaden terecht, dus zullen ze waarschijnlijk ook bij andere zwembaden belanden. Tijdens het proefproject hebben ook al leerlingen uit Terneuzen meegedaan.

Geen beveiligers
In oktober begint de eerste officiële opleiding. Dan begint ook een proefproject voor begeleiders van recreatieve zwemactiviteiten.

Op dit moment is het aantal recreatie-uren in het zwembad Stappegoor in Tilburg beperkt omdat er niet genoeg beveiligers zijn. De opleiding van de gemeente Tilburg schoolt geen mensen om dit probleem op te lossen.

Omroep Brabant