Sigurgeirsson zit op zijn plek bij Willem II en gaat vol voor het kampioenschap

Rúnar Thór Sigurgeirsson tijdens de wedstrijd tegen ADO Den Haag (foto: Geert van Erven)

Weinig Tilburgers zullen voor dit seizoen van de naam Rúnar Thór Sigurgeirsson hebben gehoord. Maar inmiddels is de linksback een vaste waarde in de achterhoede van Willem II. Vooral zijn strijdlust wordt gewaardeerd. “Wanneer je een goede actie maakt, voel je het stadion opveren.”

Woensdagmiddag schuift Rúnar – zoals hij bij velen bekendstaat door zijn moeilijke achternaam – aan om te praten over zijn eerste half jaar bij Willem II. In het Engels, want zijn Nederlands is nog niet optimaal. “Ik heb wel één keer per week taalles en daarnaast doe ik ook Duolingo. Zo kan ik toch bestellen in een restaurant, al kunnen de meeste mensen wel Engels.” Over zijn ‘favoriete’ woord hoeft hij niet lang na te denken. “Achterlijn”, zegt hij lachend. “Als we moeten rennen, beginnen we altijd op de achterlijn.”

“Ik zat pas acht maanden bij mijn vorige club en was nog aan het aanpassen.”

Aan het begin moest hij naar eigen zeggen best een beetje wennen. Maar inmiddels is hij al best bekend in Tilburg. “Ik woon hier in het centrum en ga meestal op de fiets naar de club. Mijn familie is er ook al sinds oktober.” De komst van Sigurgeirsson werd eind augustus aangekondigd door Willem II. “Ik zat pas acht maanden bij mijn vorige club en was nog aan het aanpassen”, vertelt hij. Hij speelde eerst bij Keflavík ÍF in IJsland en daarna bij Östers IF op het tweede niveau in Zweden. “Dus dat ging hier best makkelijk. Ik heb het naar mijn zin in de stad en bij de club.”

Toen Willem II aanklopte, hoefde hij niet lang na te denken. Hij kende de club zelfs al. “Niet alle historie, maar wel dat ze vaak in de Eredivisie hebben gespeeld. Ik speel FIFA en heb ze daar wel eens gezien.” Voormalig technisch directeur Teun Jacobs schetste het plan wat ze met de linksback hadden en daar had hij wel oren naar. “Maar zelfs daarvoor wilde ik al komen.”

“Als ik minder dan drie gele kaarten krijg, krijg ik iets van mijn vriendin.”

Vooral de werklust en strijdvaardigheid van Sigurgeirsson wordt gewaardeerd door de supporters van Willem II. “Vanaf de eerste keer dat ik in de basis stond tegen MVV heb ik me welkom gevoeld.” Op een van de eerste trainingen kreeg Rúnar een fles witte wijn en een dinerbon. Hij had namelijk gezegd dat hij zijn vriendin mee uit eten neemt voor elke gele kaart die hij zou krijgen. “Ze zeiden toen al: we kunnen je niet missen, omdat je geschorst bent. Dat voelde enorm goed.”

De vleugelverdediger is fel en hard in de duels. Dit zorgde er de eerste maanden voor dat hij vier gele kaarten kreeg. Dat betekende – samen met het cadeautje van de fans – al vijf etentjes voor zijn vriendin. In de wedstrijd tegen TOP Oss kreeg hij zijn vijfde gele kaart en moest hij één wedstrijd uitzitten. “Ik heb me wel aan die afspraak met haar gehouden”, vertelt hij met een grijns op zijn gezicht. “Nadat ik geschorst was, heeft ze de afspraak wel veranderd. Als ik in de tweede seizoenshelft minder dan drie gele kaarten krijg, krijg ik iets van mijn vriendin. Maar we hebben nog niet afgesproken wat.”

Rúnar na de overwinning tegen NAC (foto: Geert van Erven)
“Mijn vrienden waren een paar dagen later bij Arsenal – Manchester City, maar ze vonden de sfeer bij Willem II tien keer beter.”

Rúnar heeft het naar zijn zin in Tilburg en geniet van de momenten in het stadion. “Toen ik nog in IJsland speelde, kwamen er maximaal duizend mensen kijken. Dan waren er misschien twintig kinderen met trommels, die wat geluid maakten.” Dat is in Tilburg wel anders. “Als je hier voor de KingSide speelt, geeft je dat veel energie. Wanneer je een goede actie maakt, voel je het stadion opveren.”

Een paar vrienden van de linksback kwamen in oktober kijken bij de wedstrijd tegen De Graafschap, die met 4-2 gewonnen werd. “Mijn vrienden waren een paar dagen later bij Arsenal – Manchester City, maar ze vonden de sfeer bij Willem II tien keer beter.”

“Je moet er ook in geloven om het te bereiken.”

Dat die sfeer zo goed is, heeft ook te maken met de goede resultaten. Willem II staat bovenaan en strijdt volop mee voor promotie. Helaas ging de laatste wedstrijd tegen nummer twee Roda JC verloren. “We hadden een nog betere uitgangspositie kunnen hebben, maar we liggen nog altijd op schema. Als we het wedstrijd voor wedstrijd bekijken, gaat het goedkomen. Er zijn nog genoeg punten te verdelen.”

Willem II – met Sigurgeirsson op de linksbackpositie – heeft het nog in eigen handen. Hij is in ieder geval duidelijk over het doel. “Ik denk dat we het gaan halen. Dat kun je ook aan de andere jongens vragen. Je moet er ook in geloven om het te bereiken.”

LEES OOK:
Sigurgeirsson op basis van videobeelden voor drie wedstrijden geschorst

Pieter Soethout