Scheldpartijen en intimidatie in het zwembad: ‘Het wordt veel ongezelliger’

Foto: Recreatiebad de Groene Wellen

De lontjes worden korter als de temperatuur stijgt. Verschillende zwembaden namen de afgelopen tijd stevige maatregelen na intimidatie, ruzies of scheldpartijen. “Het personeel loopt weg”, weet zwembadeigenaar Kees Pepping van de Groene Wellen in Udenhout.

“Je bent constant bezig om de jeugd rustig te houden”, schetst Pepping aan Omroep Brabant, terwijl hij uitkijkt over een tjokvol bad. “Collega’s van me zijn uitgescholden. Die zeggen dan: ‘Wij werken zo niet meer’.”

“Constant werden regels overtreden, ze zochten steeds het randje op.”

Bij extreme hitte kunnen jongeren onder de achttien niet zomaar meer zwemmen in Udenhout. Ze moeten dan een ouder of begeleider meenemen. Die moet zich dan ook legitimeren. Voor jongeren met een abonnement geldt dat niet. Het zwembad belooft de nieuwe maatregel steeds vooraf aan te kondigen op de website en via Facebook.

Onrust op 19 juli was de druppel voor de zwembadeigenaar. Die bloedhete dag sneuvelde niet alleen het hitterecord, maar ook de rust op het zwembad. “Een groep van 45 jongeren zorgde voor flinke overlast. Constant werden regels overtreden, ze zochten steeds weer het randje op”, weet Kees.

Na het uitschelden van personeel moest een aantal jongeren vertrekken. “Ook daar werd niet naar geluisterd”, vertelt Kees en dus moest hij de hulp van de politie inroepen.

“De jeugd zet een bek op, daar word je bang van.”

“Regelmatig zijn er opstootjes of ruzies”, vertelt de 40-jarige Janny. Ze kijkt hoe haar twee kinderen van de glijbaan gaan. Ze is niet blij met de maatregel. “Het sluit mensen vooraf uit. Je moet de veroorzakers aanpakken met beveiligers.”

“De jeugd zet een bek op, daar word je bang van”, vertelt een 44-jarige moeder met drie kinderen. “Daar zitten altijd mensen met harde muziek en een partytent. Daar wil je geen ruzie mee.”

“Het wordt steeds ongezelliger. Ik snap dat er iets moet gebeuren”, weet de 43-jarige Marion. “Het is intimidatie en stoerdoenerij. Je moet op je tenen lopen om geen ruzie te maken.”

“Het tekort aan beveiligers is nog niet opgelost.”

Op 19 juli was het bloedheet en ging het mis in Breda. Zwembad Wolfslaar sloot die dag eerder de deuren na verschillende vechtpartijen en seksuele intimidatie: meisjes werden lastig gevallen.

Het zwembad sloot de deuren en de politie was met verschillende wagen aanwezig om dat in goede banen te leiden. Er waren bijna 1500 bezoekers op dat moment. Ook dit bad zet geregeld beveiligers in.

Ook in Tilburg kunnen jongeren niet meer altijd zomaar zwemmen. Jongeren onder de 18 jaar die zonder hun ouders willen zwemmen, zijn alleen op woensdag, vrijdagmiddag en zaterdag welkom. Dit komt door een tekort aan beveiligers. “Dit probleem is nog niet opgelost”, laat een woordvoerder van de gemeente Tilburg woensdagmiddag weten.

Sinds enkele jaren lopen er in recreatiebad Stappegoor beveiligers rond. Die werden ingehuurd nadat verschillende meisjes door jongens werden lastiggevallen in het water.

Omroep Brabant