Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

Rolstoelroute in de Oude Warande na ruim zeven jaar open

De rolstoelroute in de Oude Warande is geopend (foto: Omroep Tilburg)

Al in 2016 ging het erover: een toegankelijk pad voor rolstoelgebruikers in een van de Tilburgse bossen. Zo’n zeven jaar later is het dan eindelijk gelukt. In de Oude Warande ligt nu een rondje van iets meer dan drie kilometer, dat helemaal toegankelijk is voor mensen in een rolstoel.

Er verzamelden zich woensdagmorgen tientallen mensen om de feestelijke opening van de rolstoelroute in de Oude Warande bij te wonen. Francis Meulendijks, directeur van Toegankelijk Tilburg, was ook aanwezig. Zij is sinds haar aanstelling nauw betrokken geweest bij het hele proces en is dan ook zeer blij dat de route geopend is.

Niet heel veel voor nodig
Wanneer je zegt dat het allemaal snel gegaan is, zou je liegen, geeft ook Meulendijks toe. Maar toch bekijkt ze het liever positief. “We kunnen nu wel zuur gaan zitten doen, omdat het lang duurde, maar we kunnen ook blij zijn dat het zo ver is. Zo’n twee jaar geleden zijn we voor het eerst op deze locatie gaan kijken. Toen bleek dat de Oude Warande qua ondergrond het meest geschikt was, want die is redelijk hard.”

Toch kwam er meer bij kijken dan alleen een goede ondergrond, al waren dat geen hele grote aanpassingen. Dat vertelt Rob Vereijken, expeditieleider ‘Natuur en kunde’​ van Stadsbos013. “Over de grote paden kon je gewoon rijden, dat wisten we wel. Maar die kleine paadjes zijn lastiger. We hebben een paar kronkelpaadjes gekozen, waar we wel overheen kunnen, want sommige staan heel snel onder water en dan wordt het drassig.”

“We hebben gewoon in oplossingen gedacht”, vertelt Vereijken. “Als er ergens een stronk lag, haalden we die niet weg, maar snoeiden we een klein beetje van de bosjes weg. Zo kan iedereen, ook mensen in een rolstoel, er gewoon langs. Er zijn kleine dingetjes aangepast om toch een hele route te realiseren.”

Dat bevestigt Meulendijks. “We hebben sommige kuilen een beetje op moeten vullen of wat bosjes moeten snoeien. Maar er is niet heel veel nodig geweest. Eens per kwartaal lopen we nu de route om te checken of er niet ergens een boom is omgevallen of dat er ergens toch wat diepere kuilen zijn ontstaan. Dat leggen we dan weer terug bij de gemeente voor het onderhoud, want zij gaat daarover.”

Trotse initiatiefnemers
René en Liesbeth ter Horst zitten allebei in een rolstoel en zijn vanaf het begin betrokken geweest bij het proces. Ze zijn allebei ontzettend blij en trots dat de rolstoelroute in de Oude Warande geopend is. “Het is belangrijk dat mensen met een beperking ook gebruik kunnen maken van de natuur. Het is voor iedereen belangrijk om rust in de natuur te kunnen vinden.” Daar sluit zijn vrouw Liesbeth zich bij aan. “Ik ben er heel blij mee. Vanaf jongs af aan kwam ik al veel in de natuur en ook op vakantie zoeken we de rolstoelpaden op. Nu kan dat ook in Tilburg.”

Pieter Soethout