Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

Ria kan niet veilig oversteken bij Sweelincklaan: ‘ook kinderen moeten de weg over’

Ria tijdens het oversteken (foto: Omroep Tilburg).

Al jaren ergert ze zich er kapot aan: de kruising van de Sweelincklaan met de Van Anrooylaan in Tilburg. Ria Kabbedijk (71) vindt het zelfs levensgevaarlijk. “Ouderen en kinderen moeten hier oversteken, terwijl bestuurders kei hard rijden.”

De kruising van de Sweelincklaan met de Van Anrooylaan is al jaren een doorn in het oog bij Ria en haar buurtgenoten. Drie weken geleden botsten er drie auto’s op elkaar en een fataal ongeluk in 2020 forceerde de gemeente tot een paar verbeteringen van de verkeerssituatie.

“Bijna niemand gaat langzamer rijden of voor je stoppen als je naar de overkant moet.”

Toch is de kruising volgens Ria vooral gevaarlijk voor voetgangers. Volgens haar rijden auto’s, vrachtwagens en tractoren veel te hard. “Wil je naar de andere kant lopen, fietsen of oversteken met een scootmobiel dan is het vreselijk moeilijk om naar de overkant te komen. Bijna niemand gaat langzamer rijden of stopt voor je als je naar de overkant moet”, vervolgt ze.

Na klachten bij de gemeente zijn er schaduwbeelden aan beide kanten van de weg geplaatst. Dit om bestuurders te laten weten dat er mensen willen oversteken. “Mensen zien de schaduwbeelden niet door de bomen die er staan. En tegelijkertijd twijfel ik of ze überhaupt weten wat het betekent.” Kortom, de aanpassingen zijn niet duidelijk genoeg volgens Ria en haar buurtgenoten.

“Er zijn ook kinderen die naar de overkant moeten.”

Dat het kruispunt gevaarlijk is, bleek een aantal weken geleden. Toen botsten er drie automobilisten op elkaar. Dat had gelukkig alleen schade aan de auto’s tot gevolg. “Ik ben bang dat er pas iets gebeurd als er iemand verongelukt. Wij als volwassenen vinden het al gevaarlijk om over te steken, maar er zijn ook kinderen die naar school moeten aan de andere kant van de weg.”

Ook twee jaar geleden liep het niet goed af: een Tilburger overleed, nadat hij uit de bocht vloog. Een aantal dagen daarvoor moest een agente naar het ziekenhuis, nadat ze tegen een boom reed. De maat was destijds al vol voor de buurtbewoners. De gemeente heeft recent het asfalt vervangen en houten vangrails aangelegd.

De gemeente laat weten dat de huidige verkeerssituatie nog steeds de aandacht heeft. Volgens een woordvoerder zijn er al maatregelen genomen en wordt volgend jaar verderop een rotonde met een fietsoversteek gerealiseerd.

“Je mag hier 50 rijden, maar daar houden mensen zich niet aan, hoor.”

In de tussentijd probeert Ria de Sweelincklaan te vermijden als ze wil oversteken. Ze loopt liever een groot stuk om. “Ik ben voor mijn leeftijd nog best goed ter been, maar dat kan ik niet voor iedereen zeggen. Er moet een manier gevonden worden om gewoon veilig over te kunnen steken.”

Ria en haar buurtgenoten denken dat een zebrapad of stoplicht de uitkomst kan bieden. “Dat zou een oplossing kunnen zijn. Zo kan iedereen veilig oversteken en hoeft de weg niet als racebaan gebruikt te worden. Je mag hier 50 rijden, maar daar houden de meesten zich echt niet aan, hoor”.

Volgens de gemeente blijkt een verkeerslicht geen geschikte mogelijkheid. “De aanleg van een zebrapad is ook besproken, maar door de aanwezige bomen kan dit juist eerder tot onveilige situaties leiden”, laat een woordvoerder weten.

LEES OOK:
Gemeente Tilburg grijpt in op Sweelincklaan na meerdere ongelukken

Edita Saakian