Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

Niet 1, niet 2 maar 13 regenboogvlaggen moeten Hongarije lesje leren

Foto: Julia Meijer

Er was geen twijfel over mogelijk voor wethouder Rolph Dols: Tilburg moet een signaal afgeven tegen de anti-LHBTI-wetgeving in Hongarije. Daarom hangen dertien regenboogvlaggen op het Stadskantoor en het Paleis. De stad wil hiermee uitdragen dat homo’s en lesbiennes in Tilburg zichzelf kunnen en mogen zijn.

Om te protesteren tegen de anti homo-wetten in Hongarije hijsen heel veel gemeente in Nederland de regenboogvlag. Maar je hebt altijd baas boven baas: in Tilburg moetst wethouder Dols vrijdagmiddag maar liefst dertien keer het touwtje aantrekken om zo de vlaggen te laten wapperen. Dertien stuks, dat moet toch indruk maken in Hongarije.

Zondag speelt het Nederlands elftal tegen Tsjechië, in Hongarije. In het land waar gespeeld wordt, is onlangs bij wet verboden om homoseksualiteit te promoten. Jongeren onder de 18 mogen niet blootgesteld worden aan zaken die homoseksualiteit zou kunnen aanmoedigen.

“Het is onacceptabel dat er een wet in Hongarije is die mensen van de LHBTI-gemeenschap keihard discrimineert.” Hij vindt het onacceptabel dat op nog geen twee uur vliegen vrouwen niet van vrouwen en mannen niet van mannen mogen houden.

Onacceptabel dat er een wet is die mensen keihard discrimineert!

“Ik ben nu twee jaar wethouder en heb veel gesprekken met de LHBTI-gemeenschap gehad en dat sommige zich nog steeds aan moeten passen en niet zichzelf kunnen zijn. Dat speelt ook hier en dat moeten we niet willen.” De wethouder is blij dat de gemeente een signaal afgeeft met de regenboogvlaggen, maar zou willen dat het niet meer nodig was.

In heel Europa wordt met afschuw gereageerd op deze nieuwe wet. Het land stelt homofilie en pedofilie op één lijn. Ook demissionair premier Rutte heeft duidelijk van zich laten horen tijdens de EU top. Volgens hem heeft Hongarije op deze manier niets te zoeken in de EU.

Die wet in Hongarije is niet van deze tijd!

“Onze minister-president zei ‘achterlijk’, normaal ben ik niet van dat soort termen, maar ik steun dat van harte. Die wet in Hongarije is niet van deze tijd en daar moeten we een krachtig signaal tegen geven”, vertelt Dols stellig. Voor hem was er geen twijfel over mogelijk of de gemeente Tilburg een signaal moet afgeven.

Normaal hangt er altijd al een regenboogvlag naast de Tilburgse en Brabantse vlag om uit te stralen dat de LHBTI-gemeenschap in de stad een warm hart toegedragen wordt. De vlaggen werden last minute besteld en gemaakt in Sprang-Capelle om dit weekend te protesteren tegen de anti-homo-wetgeving in Hongarije.

Op Veteranendag worden de vlaggen even vervangen voor andere exemplaren om alle militairen te eren, maar wat de wethouder betreft wapperen de regenboogkleuren daarna weer volop in Tilburg. “In ieder geval gedurende het EK-voetbal blijven ze hangen.”

Collin Beijk