Rebellerende vrouwen: nieuwe website over tweede feministische golf in Brabant

De eerste feministische golf, in Nederland van 1870 tot 1920, heeft geleid tot stemrecht voor vrouwen en recht op betaald werk en onderwijs. Na de tweede feministische golf (1970-1990) leek de strijd gestreden. Maar een nieuwe generatie van jonge feministen is nog steeds klaar voor die strijd.
Vrouwen in actie tijdens de landelijke staking van 30 maart 1981 | Foto: Wilma Geurtjens

TILBURG – “Dolle Mina was het eerste initiatief dat de tweede feministische golf (1970-1990) landelijke bekendheid gaf. De ludieke acties van deze beweging zorgden voor veel aandacht in de pers,” schrijft Nel Willekens. Zij is een van de eerste Dolle Mina’s. Feministen vinden het nu inmiddels tijd voor een nieuwe feministische golf.

De eerste feministische golf in Nederland was van 1870 tot 1920. Die eerste golf heeft geleid tot stemrecht voor vrouwen en recht op betaald werk en onderwijs. Na de tweede feministische golf van de jaren 70 en 80 van de vorige eeuw leek de strijd gestreden. Maar een nieuwe generatie van jonge feministen blijkt nog steeds klaar te zijn voor die strijd. Ook in Brabant. Volgens de jonge feministen moeten de vrouwen nog steeds opkomen voor de rechten van alle vrouwen. En dat is nu anders dan vroeger. Nu gaat het over de rechten van vrouwen, of ze nu hetero zijn of niet, in een mannenlichaam geboren zijn, of strijden tegen racisme en voor een beter klimaatbeleid. Ze kijken vooral naar inclusie en diversiteit.

‘Rebellerende vrouwen’

De kerngroep van deze vrouwen heeft gezorgd voor de totstandkoming van de website ‘Rebellerende vrouwen.’ Deze kerngroep vrouwen gaat samen met het BHIC, het centrum voor de geschiedenis van Noord-Brabant, op zoek naar aanknopingspunten in de rest van Brabant. Ze zijn nu op zoek naar Brabanders die herinneringen hebben, deelgenomen hebben of bijdragen hebben geleverd aan de vrouwenbeweging.

Niels Verdaasdonk