Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

Quiet Tilburg krijgt Social Sofa: ‘Een goed gesprek kost drie keer niks’

De Quiet Community in Tilburg neemt plaats op de social sofa. (foto: Edita Saakian)

De Quiet Community Tilburg heeft een eigen ‘Social Sofa’. Het bekende mozaïeken bankje werd dinsdagochtend onthuld bij de Kruidenbuurt in Tilburg, waar de stichting te vinden is. Voorzitter van Quiet Tilburg, Stefan Jansen, zette de schaar in het lint en binnen een paar seconden klonken de woorden “schôon bènkske!” uit de monden van tientallen enthousiaste leden.

De stichting die zich inzet voor Tilburgse minima, bestond vorig jaar vijf jaar. In de binnenstad organiseerden ze toen het ‘Quiet festival’, om aandacht te vragen voor stille armoede. Toch wilde de stichting ‘iets blijvends’, want ze zetten zich elke dag in voor de Tilburgse minima. “We wilden iets dat paste bij ons als stichting: iets wat ontmoeting en verbinding uitstraalt. Dat is het bènkske geworden, een echt Tilburgs product,” vertelt Stefan Jansen, voorzitter van Quiet Tilburg.

“De combinatie armoede en met elkaar in gesprek gaat, dat past bij ons.”

Op het bankje, wat gemaakt is van honderden stukjes mozaïek, staat: ‘Een goed gesprek kost drie keer niks’ en op de achterkant de hashtag: #ikzitmetarmoede. Tilburgs bedrijf Toffey bedacht het ontwerp en in de atelier van maker Karin Bruers in Oisterwijk kwam het tot leven. “We hebben nagedacht over wat wij als Quiet vonden dat erop moest staan. We kwamen al snel tot de conclusie dat het bankje moet uitnodigen tot een gesprek. De combinatie armoede en met elkaar in gesprek gaan, dat past bij ons.”

De stichting helpt minima in Tilburg met onder andere het verzachten van armoede. In Tilburg leven 18.000 mensen in armoede, waarvan 4.000 kinderen. Leden van de stichting krijgen bijvoorbeeld gratis producten van ondernemers in de regio en kunnen met elkaar in gesprek. Sinds twee jaar zitten ze in het pand aan de Kruidenbuurt. In de jaren daarvoor aan de Boomstraat, maar dat pand werd te klein. Stefan: “Dat is eigenlijk een heel slecht teken. Het betekent namelijk dat er steeds meer mensen in armoede leven. Gelukkig weten ze ons te vinden.”

“Wij zorgen dat iedereen zich hier welkom voelt en kan praten zonder schaamte.”

Op dit moment ondersteunt Quiet Tilburg 1.600 gezinnen, waarvan 1.200 echt actief zijn: “Ze moeten niks. Sommigen zien we elke dinsdag bij de inloopochtend en anderen komen soms langs voor de gratis producten. Wij zorgen dat iedereen zich hier welkom voelt en kan praten zonder schaamte.” De leden zijn vaak al bekend bij de Voedselbank en Stichting Leergeld, voordat ze zich aansluiten bij de Quiet Community.

LEES OOK:
Wil de echte Social Sofa opstaan? Karin baalt van bijna identieke benkskes
Quiet Tilburg maakt lawaai voor stille armoede op Wereldarmoededag

Edita Saakian