Scholierenverkiezingen 2023: PVV en GroenLinks-PvdA de grootste

Een stembureau in Tilburg tijdens de Tweede Kamerverkiezingen van 2023 (foto: Omroep Tilburg)

De uitslag van de dertigste editie van de scholierenverkiezingen is bekend. In Tilburg is PVV als grootste partij uit de bus gekomen. Dit jaar is een recordaantal stemmen behaald en ook in Tilburg is dit te zien.

Geschreven door Luna Kaleas

Het aantal stemmen dit jaar ligt op 4094, ruim 1900 meer dan de Tweede Kamerverkiezingen in 2021. Hiervan zijn er 85 blanco en 67 ongeldig. PVV zou volgens scholieren de grootste partij worden, met 582 stemmen. GroenLinks-PvdA staat op een tweede plek met 544 stemmen. Op de derde plek staat de VVD met 472 stemmen.

Veranderingen
Ten opzichte van de vorige verkiezingen zijn er een aantal veranderingen te zien. D66, de grootste partij tijdens de vorige verkiezingen, is een paar plekken gezakt, net als de Partij voor de Dieren. Het grootste deel van de partijen is juist omhooggegaan. FVD blijft net als bij de vorige verkiezingen op de vierde plek staan. Nieuw Sociaal Contract, een nieuwe partij dit jaar, behaalde 84 stemmen. Onderaan de uitslagenlijst staat De Libertaire Partij. Deze heeft één stem meer behaald dan vorige keer, waardoor de partij op dezelfde plek blijft staan. 

Werking
Het organiseren van de scholierenverkiezingen moet zorgen voor meer inzicht in het stemproces bij jongeren. Het is dus net echt, met een stemlokaal, stembiljet en rood potlood. Na sluitingstijd van het stemlokaal worden alle stemmen geteld door scholieren die zich aanmelden als stembureaumedewerkers. Ook zouden de verkiezingen voor scholieren de drempel om te stemmen bij échte verkiezingen lager moeten maken.

De uitslag geeft enkel aan hoe de partijen ervoor zouden staan als scholieren het voor het zeggen zouden hebben. Het wordt dus niet gebruikt tijdens de échte uitslag. Wel zijn er vaak overeenkomsten te zien tussen beide verkiezingen.

Klik hier voor alle uitslagen.

Omroep Tilburg