Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

Puk en Muk dit weekend nog in herdruk

Tilburg – Zaterdag ochtend 14 april 2018 is in het kader van het Museumweekend de expo “Puk en Muk” in druk geopend door Gert-Jan de Graaf, directeur Regionaal Archief Tilburg/Stadsmuseum.

De opening trok vele belangstellenden, ouderen maar zeker ook jongeren. Bij veel bezoekers kwam jeugdsentiment naar boven en daarmee ook de verhalen. Sommige kinderen werden door grootouders en ouders tijdens de expo geïntroduceerd met het fenomeen Puk en Muk, en keken enthousiast en verwonderd rond. Vooral de illustraties vonden ze heel leuk.

Daarmee ontstond bij menigeen de vraag: “zou dat nog wel kunnen in deze tijd, Puk en Muk in oude stijl opnieuw uitbrengen?” De meeste meningen kwamen wel overeen, dat de verhaallijn dan toch aangepast zou moeten worden. De stereotypering in de verhalen, zou in deze tijd echt niet meer kunnen.

De Vermijspers uit de jaren 50 trok veel belangstelling, staat zeker in het middelpunt van deze expositie, en is werkend te zien. Er worden afdrukken gemaakt met de originele clichés (drukvormen) uit het archief. Sommigen opperden zelfs dat deze pers inmiddels toch wel een erfgoedstuk is van de gemeente Tilburg, en dat daar iets mee gedaan moest worden.

De directeur van uitgeverij Zwijsen, Ludo Stroobants, had de eer om de eerste afdrukken van de pers te laten rollen. En hiermee was de opening een feit, tegen een donatie, zelf te bepalen, mag je zelfs een originele druk van Puk en Muk mee naar huis nemen.

Onder de genodigden waren bezoekers die een historie hadden met het fenomeen Puk en Muk en hierover enthousiast vertelden. Onder wie een oud-directeur van uitgeverij Zwijsen, die al geruime tijd bezig is met een historisch onderzoek naar het fenomeen Puk en Muk.

Hierover en over de opening van deze expo, is meer te zien in ons programma CulTuur, woensdagavond 25 april bij Omroep Tilburg.

Voor liefhebbers van de Puk en Muk boekjes, is deze tentoonstelling een aanrader. Zaterdag 14 april en Zondag 15 april nog te zien bij NS16 van 11:00 uur tot 17:00 uur.

Locatie: Ateliercomplex NS16, ingang via de Goudenregenstraat. De toegang is gratis.

fotocredits: Angelique Cornelissen

Omroep Tilburg