Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

Programma vastgesteld: Tilburg 100% circulair in 2045

Bron: Pixabay

Een Tilburg zonder afval. De gemeente wil toewerken naar een volledig circulaire stad aan de hand van zes thema’s en 29 ‘acties’. Hiermee loopt Tilburg vijf jaar vooruit op de plannen van de Rijksoverheid.

De gemeente wil voor dit plan vooral inzetten op de volgende sectoren:
Circulaire bouw en infrastructuur, Biomassa en voedsel, Maakindustrie en textiel, en Circulaire logistiek. Ook van bewoners wordt iets verwacht: In 2025 moet 70% van het huishoudelijk afval van Tilburg gerecycled worden en is er maximaal 125kg huishoudelijk restafval per jaar per inwoner.

Afval scheiden

Dit plan maakt deel uit van een groter geheel: In 2050 moet heel Nederland de stap maken naar een circulaire economie. In Tilburg kan dat dus eerder. Dat komt volgens Bas van de Pol, wethouder Economie, doordat Tilburg al veel circulaire ondernemers actief zijn. Voorbeelden daarvan zijn La Poubelle en Un Bietje Groen. “We zien ook een daling in het aantal kilo restafval per huishouden omdat mensen meer afval scheiden.”

De bedoeling is dat bestaande materialen en producten zo lang mogelijk gebruikt, hersteld of hergebruikt worden. In een document staan de plannen beschreven.

Een overzicht van lokale circulaire initiatieven en bedrijven in Tilburg vind je hier.

Edita Saakian