Politie gaat nu niet strenger controleren op afsteken van vuurwerk

De jaarwisseling zal er dit jaar anders uit komen te zien. Dat komt door het verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen. In november kwam naar buiten dat de politie strenger ging controleren op het afsteken van vuurwerk. Maar volgens een woordvoerder van de politie is dat uit zijn verband getrokken.

TILBURG – De politie gaat dit jaar niet strenger dan normaal controleren op vuurwerkhandel of het afsteken van vuurwerk. Althans, dit vertelt een woordvoerder van de eenheid Zeeland-West-Brabant aan In De Buurt.

De jaarwisseling zal er dit jaar iets anders uit komen te zien dan voorgaande jaren. Dat komt door het verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen. In november kwam het nieuws naar buiten dat de politie strenger ging controleren op het afsteken van vuurwerk. Echter is dat volgens de woordvoerder van politie Zeeland-West-Brabant uit zijn verband getrokken. “De politie gaat niet strenger controleren. In de praktijk komt het erop neer dat we – zoals altijd – auto’s controleren en op meldingen reageren. We controleren steekproefsgewijs,” meldt de woordvoerder aan In De Buurt. 

Boetes

“We gaan op die avond niet waarschuwen,” vertelt Ruud Verkuijlen, coördinator jaarwisseling bij de Nationale Politie, aan de NOS. “Als je vuurwerk aan het afsteken bent en wij zien dat, zullen wij overgaan op beboeting.” De boete zal ten minste 100 euro zijn en daarbij komt ook een aantekening op het strafblad.

Tilburg

Bij de vorige jaarwisseling handhaafde politie Tilburg, het vuurwerk afsteken, door middel van WhatsApp. “WhatsApp Tilburg was vorig jaar een initiatief van één politieteam. Volgens mij is dat dit jaar niet. Burgers kunnen bij overlast het politienummer 0900 8844 bellen of WhatsApp-nummer 06-1220 7006. Sommige gemeenten hebben ook een meldnummer. De gemeenten zetten ook boa’s in voor handhaving,” zegt politiewoordvoerder Pierre-Ine Mattheussens. “Op het moment houdt politie Tilburg actief controles en rijden ze op meldingen van overlast die omwonenden doen.”

Niels Verdaasdonk