Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

Piushaven honderd jaar: verschillende feestelijke evenementen in 2023

foto: Ritchie van Rijswijk

De Piushaven werd honderd jaar geleden in gebruik genomen en dat gaat gevierd worden in de stad. Het feestjaar wordt op 4 april afgetrapt met een feestelijke opening, waar de burgemeester onder andere langskomt. Ook de rest van het jaar zijn er verschillende feestelijke evenementen.

Het had niet veel gescheeld of de Piushaven had helemaal niet meer bestaan. Inmiddels is het een van de ‘hotspots’ in Tilburg waar inwoners graag samenkomen. In de zomer is het de plek om eventjes af te koelen en in een strenge winter kun je er meestal schaatsen.

De aftrap
Op 4 april wordt het jubileumjaar afgetrapt. Er zijn dinsdagavond verschillende bijeenkomsten waar onder andere sponsoren langskomen en er wordt teruggekeken op de afgelopen honderd jaar. Ook zal burgemeester Theo Weterings langskomen om de haven officieel te openen. Dat is een eeuw geleden namelijk helemaal niet gedaan.

Ondanks dat de Piushaven dinsdag precies honderd jaar bestaat, zijn er ook de rest van het jaar nog feestelijke bijeenkomsten. Op 5 mei vindt in de haven een Bevrijdingsconcert plaats. Inwoners kunnen rond een groot podium plaatsnemen en genieten van een muzikale happening.

Historische schepen
Een ander groot evenement vindt midden in de zomer plaats. Op 5 en 6 augustus is het tijd voor het grote Havenfestival Honderd jaar Piushaven. Tijdens deze dagen ligt de haven vol met honderd historische schepen, zijn er verschillende optredens en is er een markt.

LEES OOK: Dankzij John en Caroline kan de Piushaven in Tilburg zijn eeuwfeest vieren

Pieter Soethout