Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

Parkeergarages in Tilburg het veiligste van Brabant

Archieftoto Omroep Brabant

Sinds 2019 zijn er in Tilburg slechts negentien autokraken gepleegd in de parkeergarages. Dat blijkt uit cijfers van de politie. Het contrast met Eindhoven is enorm. In dezelfde periode werden daar ruim 1300 auto’s leeggeroofd. Opvallend is dat de politie niet weet waarom autokrakers Tilburg links laten liggen en Eindhoven plunderen.

Eindhoven kampt al jaren met een inbraakgolf in de parkeergarages van de binnenstad. Vooral dure elektronica als laptops, camera’s en telefoons worden gestolen.

Omroep Tilburg en Omroep Brabant vroegen daarom bij de politie de inbraakcijfers op van de andere grote Brabantse steden. Daaruit blijkt dat de Tilburgse parkeergarages met rust worden gelaten door autokrakers.

Waarom het dievengilde juist Tilburg links laat liggen weet de politie niet. “Ik kan zeggen dat we het hier zo goed voor elkaar hebben, maar ik weet niet waarom de cijfers hier zo laag zijn”, vertelt Eric Passchier van de politie Zeeland-West-Brabant waar Tilburg onder valt. Hij is er wel blij mee dat de inbraakcijfers in de garages hier zo meevallen.

Dezelfde beveiliging
Ook Q-park, de beheerder de P1 garages in Tilburg, heeft geen uitleg voor de extreem lage cijfers in vergelijking met de andere grote Brabantse steden. Van de negentien Tilburgse autokraken tussen 2019 en maart 2022 waren er ook niet veel in één garage. Opvallend is dat de beveiliging van de garages in Tilburg niet veel anders is dan die in Eindhoven.

In principe kom je de parkeergarages alleen maar binnen met een parkeerkaartje Al kan je zonder ticket natuurlijk altijd achter iemand aanlopen die de deur opent. Het cameratoezicht in de garages spitst zich nu vooral op de slagbomen en in- en uitgangen. Daar waar de auto’s staan, hebben kwaadwillenden vaak vrij spel, ook in Tilburg.

Geen prioriteit
Wat wel duidelijk is, is dat de pakkans laag is als je auto wordt leeggeroofd. “Auto-inbraken staan niet bovenaan onze prioriteitenlijst. De capaciteit is beperkt en daarin moeten soms lastige keuzes worden gemaakt”, legt Dion Luijten uit van de politie Oost-Brabant, waar Eindhoven en Den Bosch onder vallen.

Voor beheerder Q-park ligt dat anders. “Er worden inmiddels in samenwerking met de politie lokauto’s ingezet en we installeren zelf speciale toegangshekken”, vertelt Babette Vanom van Q-park. In sommige parkeergarages in Eindhoven en Den Bosch worden ook tientallen extra bewakingscamera’s geplaatst. Daar is in Tilburg vooralsnog geen sprake van.

Zelf leeghalen
De gemeente weet evenmin waarom Tilburg zo weinig auto-inbraken heeft. “We passen het beheer en toezicht aan op basis van het aantal meldingen. Boa’s controleren in Tilburg ook regelmatig in de garages en er is 24 uur per dag toezicht”, laat een gemeentewoordvoerster weten. Alleen echte parkeerwachters in de garages ontbreken veelal.

Zowel de gemeenten, politie als Q-park blijven er echter op hameren dat automobilisten hun auto vooral zelf leeg moeten halen, ook in Tilburg. “Preventie werkt vele malen beter dan handhaving”, benadrukt Dion Luijten van de politie.

Collin Beijk