Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

Park in plaats van parkeerplaats: Ilse droomt van groen Besterdplein

Ilse Snoeren, al vijftien jaar bewoner van de Besterd, vindt dat het een stuk groener mag in haar wijk. Als onder bouwkundig tekenaar en interieur ontwerper houdt ze zich normaal gesproken niet bezig met de leefomgeving, maar voor het Besterdplein liet ze haar fantasie eens de vrije loop.

“Ik kijk al vijftien jaar tegen een heel saai parkeerterrein aan, terwijl het in de rest van Tilburg langzaam groener en hipper wordt. Is dit nou wonen in de stad?” Het is volgens Ilse een omgeving met weinig groen. Daardoor begon het idee voor een groen Besterdplein steeds meer te kriebelen.

“Zou mooi zijn als het plein meer biedt dan alleen een parkeerplaats.”

In een vlaag van inspiratie nam Ilse plaats aan haar tekentafel en tekende zehet idee uit: Besterdpark. In plaats van rijen auto’s geparkeerd op stenen in visgraatmotief ziet Ilse gras, bomen, bankjes, een vijver en misschien zelfs een kiosk voor zich.

Zo’n beetje heel het Besterdplein is nu parkeerplaats. Dat is vooral gunstig  voor de lokale winkeliers. Dat kun je ook niet zomaar vergeten, weet Ilse. Daarom denkt ze aan een ondergrondse parkeergarage. “Voor al die mensen en winkeliers zou het ook mooi zijn als het plein meer biedt dan alleen een parkeerplaats.”

“Ik weet niet of de stad hierop zit te wachten.”

Bij de gemeente opperde ze voor de grap hoeveel een parkeerkelder ging kosten. “De gemeente was best cynisch en zei dat die te duur was. Toen dacht ik: ‘dat is kort door de bocht. Is er geen tussenoplossing?’ In 2024 en 2025 gaat de Besterdring op de schop, dan kunnen ze net zo goed het Besterdplein meenemen met mijn idee”, laat ze zelfverzekerd weten.

Dit is hoe het plein er ongeveer uit moet komen te zien (beeld: Ilse Snoeren).

Of het idee realistisch is, durft ze niet te zeggen. “Ik ben geen stedenbouwkundige en ik weet niet of de stad hierop zit te wachten.” Daarom toetst ze het idee eerst bij buurtbewoners en de rest van Tilburg. “Ik denk dat het plan eerst voldoende draagvlak moet hebben. Dat er iets met dit plein moet gebeuren, is bij de gemeente denk ik ook wel bekend. Welke kant dat op gaat, is nog de vraag.”  De reacties die ze tot nu toe van Tilburgers heeft gehad, waren in ieder geval positief.

Edita Saakian