Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

Ophaalburg Den Ophef gemaakt, pleziervaart kan weer naar de Piushaven

Kunstwerk/Burg Den Ophef in de Piushaven in de wijk Hoogvenne in Tilburg | Foto: Gijs Franken / Omroep Tilburg

De ophaalbrug in de Tilburgse Piushaven werkt weer. Den Ophef, zoals de brug heet, ging half juni stuk. Daardoor was het scheepvaartverkeer gestremd omdat de brug niet open en dicht kon.

Den Ophef, de nieuwste brug over de Piushaven in de Tilburgse binnenstad ging het weekend van 19 juni al stuk. Er brak een onderdeel af bij de draaipunten van het zogeheten ballasthuis. Het kapotte onderdeel is snel vervangen, maar toch is besloten de brug dicht te houden.

Op die manier wilde de gemeente herhaling en meer schade voorkomen. Op die manier kon de oorzaak van het defect aanpakken. De gemeente hoopte dat de problemen binnen vier weken opgelost waren, maar uiteindelijk duurden de reparatiewerkzaamheden ruim anderhalve maand. De lagers van de rechter lagerstoelen en zestien draadeinden zijn nu vervangen.

Geen pleziervaart Auto’s, wandelaars en fietsers konden tijden de reparaties nog wel over de brug heen. Maar de zeil- en motorbootjes die meer dan 1,20 meter boven het water uit komen, hadden pech. Daardoor was de Piushaven eigenlijk onbereikbaar voor bijna alle pleziervaart.

Ondanks de Den Ophef weer open en dicht kan, moet er nog wel aan de ophaalbrug gewerkt worden. De gemeente wacht daarmee tot na het vaarseizoen. Eigenlijk wilde het stadsbestuur alle werkzaamheden uitstellen, maar dat bleek niet veilig. Na het zomereizoen moet Den Ophef definitief hersteld zijn.

LEES OOK: Den Ophef is kapot, Piushaven in Tilburg onbereikbaar voor pleziervaart

Collin Beijk