Ongeloof na coronaboete bij optreden voor gehandicapte jongen Kyano

TILBURG – De ouders van de gehandicapte Kyano zijn onaangenaam verrast door een boete die zij afgelopen zaterdag ontvingen. Hun zoon Kyano is gehandicapt en zit als gevolg van de coronacrisis al weken binnen. Om hem een leuke middag te geven kwam zanger Danny Swinkels optreden voor hun huis. Wat een leuke, gezellige middag had moeten worden eindigde met een boete van €390,-.

“We hadden een hele leuke middag”, vertelt Kyano’s vader William de Jong. “Een van de buren had geklaagd over geluidsoverlast, ik vertelde dat het maar een half uurtje duurde, toch is toen de handhaving ingeschakeld.” Volgens de familie en de zanger hield iedereen keurig anderhalve meter afstand, maar de gemeente laat weten dat de handhavers anders hebben geconstateerd. “Overigens was deze mate van geluidsoverlast ook buiten coronatijd reden geweest voor een boete”, vertelt de woordvoerder van de gemeente.

De familie begreep eerst dat zij een boete zouden krijgen van €4000,- voor het organiseren van een evenement. De gemeente betreurt dit misverstand. “Dergelijke boetes worden alleen gegeven aan ondernemers, omdat het hier een particulier betreft bedraagt de boete €390,-. We realiseren ons overigens dat dit nog steeds een fors bedrag is”, aldus de woordvoerder.

Swinkels is gestart met een donatieactie om de boete voor de familie te bekostigen. Het doelbedrag van €390,- is inmiddels ruim behaald. “Ik vind het heel lief dat de mensen dit doen, maar wij zijn niet op geld uit”, laat De Jong weten. “Dit gaat echt om het principe.”

De boete wordt nog aangevochten door de familie. De gemeente laat weten bereid te zijn om met de familie in gesprek te gaan.

Tom van Rooijen