Nour trekt als eerste ‘goede buur’ in bij nieuwe woontoren High Lane

Voor de eerste bewoner in de nieuwe woontoren High Lane kan het verhuizen beginnen. Nour Majdalawi (26) kreeg donderdagochtend sleutels uitgereikt van haar nieuwe appartement aan de Hart van Brabantlaan. High Lane wordt het nieuwe thuis van voornamelijk jongeren. Een derde daarvan heeft een zorgvraag.

De bewonersselectie van TBV Wonen ging op een vrij unieke manier. Tilburgers die ingeschreven stonden bij Woning In Zicht werden namelijk niet geselecteerd op inschrijfduur. De woningcorporatie wilde van toekomstige bewoners via een motivatiebrief weten waarom zij een thuis verdienden in de woontoren.

Gemeenschapszin
Tilburgers gaven massaal gehoor aan die oproep. Na meer dan 900 motivatiebrieven besloot de corporatie de reageerknop uit te schakelen. “Juist jongeren maken geen kans op de sociale woningmarkt, omdat hun inschrijfduur vaak tekortschiet. Wij wilden het anders doen”, zegt Paul Kouijzer, directeur van TBV Wonen.

Niet alleen dat maakte het bijzonder. Kouijzer legt uit dat gemeenschapszin ook een grote rol gaat spelen in de nieuwe toren. Zo moesten toekomstige High Laners uitleggen hoe zij denken een ‘goede buur’ te worden voor hun medebewoners. “Wij gingen specifiek opzoek naar mensen die elkaar willen helpen. Denk aan een klusjesman of een ICT-er.”

Zorgvraag
Deze manier van selectie kon ook op een berg kritiek rekenen. Het zou oneerlijk zijn dat Tilburgers die het langst staan ingeschreven niet zomaar kans maakten. “De woningnood is een enorm probleem en dat zagen we ook terug aan het aantal reacties op dit nieuwe complex. Wij hebben er bewust voor gekozen om ons op de jongere doelgroep te richten en daardoor hebben we anderen moeten teleurstellen.”

De komende weken stroomt de toren langzaam vol. In 50 van de 150 appartementen trekken mensen met een zorgvraag in.

Edita Saakian