Nog geen mazelenuitbraak in de regio: ‘Maar zijn goed voorbereid’

SOA's gestegen in Hart voor Brabant
Een locatie van de GGD Hart voor Brabant | Foto: Gijs Franken / Omroep Tilburg

De GGD meldt momenteel geen gevallen van mazelen binnen de regio Hart van Brabant. Dat bevestigt een woordvoerder van de gezondheidsorganisatie.

Ondanks dat er momenteel geen uitbraak is, houdt de GGD de boel scherp in de gaten. In andere regio’s is er namelijk wel sprake van lokale uitbraken. “Gelukkig hebben de meeste gemeenten in Hart van Brabant een goede vaccinatiegraad. Meer dan 90% van de mensen heeft daar de eerste BMR-prik gehad”, laat een woordvoerster weten. Dit percentage is exclusief de anonieme vaccinaties.

Zorgen over vaccinatiebereidheid

In Tilburg heeft ruim van 87 procent van de mensen zo’n eerste prik gehad. Toch zijn de zorgen over de vaccinatiebereidheid zijn niet zo gek. In 2023 heeft 5,4 procent van de Tilburgers geen enkele vaccinatie vanuit het Rijksvaccinatieprogramma gehad. Dat is sinds 2017 niet zo hoog geweest.

De BMR-vaccinatie, die beschermt tegen de bof, mazelen en rodehond, wordt twee keer gegeven aan kinderen. De eerste vaccinatie werkt bij 95% van de kinderen. Ze ontvangen de eerste dosis op veertien maanden en een tweede dosis als ze negen jaar zijn. Na deze twee vaccinaties is meer dan 99% van de kinderen beschermd tegen deze ziekten.

Anonieme vaccinaties

Volgens de woordvoerder van de GGD Hart voor Brabant waren er wel signalen van een mogelijke daling van de vaccinatiegraad in 2023. Maar dat is nog niet hard te maken. Een deel van de vaccinaties wordt namelijk anoniem geregistreerd, waardoor het lastig is om de exacte vaccinatiegraad te berekenen.

Een vaccinatie is anoniem wanneer je geen toestemming geeft om je gegevens te delen met het RIVM. Het RIVM schat dat vijf procent van de vaccinaties anoniem zijn, voor onze regio was dit in 2023 zo’n negen procent.

Goed voorbereid

GGD Hart voor Brabant benadrukt dat ze goed voorbereid zijn op een mogelijke mazelenuitbraak. Als er een geval van mazelen wordt vastgesteld, voert de GGD bron- en contactonderzoek uit en worden kwetsbare mensen in de buurt van de patiënt gevaccineerd of krijgen ze medicatie om verdere verspreiding te voorkomen.

“Om mazelen te voorkomen, blijft vaccineren de beste maatregel”, vertelt de woordvoerster. De GGD blijft zich inzetten voor voorlichting en gesprekken met ouders en jongeren om hen te informeren over vaccinatie.

Edita Saakian