Nog 101 statushouders naar Tilburg voor het einde van 2021

Het Gemeentehuis van Tilburg | Foto: Gijs Franken / Omroep Tilburg

Gemeente Tilburg moet in de komende maanden nog 101 statushouders huisvesten. Dat blijkt uit cijfers van de Rijksoverheid. Tot dusver in 2021 heeft Tilburg 129 statushouders aan woonruimte geholpen.

De overheid bepaalt hoeveel statushouders iedere gemeente huisvest. In heel Noord-Brabant moeten er voor het einde van 2021 nog ruim 1700 personen aan woonruimte worden geholpen. In juli en augustus heeft de gemeente al veertig mensen aan een woning geholpen. Daar moeten in de rest van het jaar nog 101 mensen bij.

Omliggende dorpen

Ook omliggende dorpen maken de komende maanden ruimte voor statushouders. In Loon op Zand zijn dit er nog dertien, in Hilvarenbeek nog 21, in Oisterwijk nog 31, in Gilze-Rijen nog 15 en in Goirle nog 18. Dit zijn in totaal nog eens 98 statushouders die de gemeenten de komende maanden moeten huisvesten.

Eerder gaf de gemeente al aan dat zij het ook als een morele verplichting zien om de statushouders huisvesting te bieden. Hierbij gaf een woordvoerder van de gemeente aan dat ze ook de taak heeft om te helpen bij de integratie in Nederland. Nu is dus duidelijk om hoeveel mensen het daadwerkelijk zal gaan. Ook vertelde de woordvoerder dat het een lastige opgave zal gaan worden. ‘De woningmarkt in heel Nederland, en dus ook in Tilburg, is erg krap. We moeten de komende tijd kijken wie we wat kunnen bieden.’

Pieter Soethout