Night University 2023: een gratis bomvol programma voor jong en oud

Night University (foto: Tilburg University)

De Tilburgse Universiteit organiseert aankomende donderdagavond een wetenschapsfestival, genaamd Night University. Er is een programma voor iedereen en het festival is ook nog eens gratis te bezoeken. Het thema van dit jaar luidt: Let’s Play.

Has Klerx, programmamaker van Night University, geeft aan dat het thema Let’s Play heel veel invalshoeken heeft. Het doel van het thema is aangeven dat je met spelen veel kunt leren. Daarom zijn er donderdagavond ook allerlei activiteiten. “Je kunt bijvoorbeeld schaken tegen een grootmeester”, vertelt Has. “Spel wordt op allerlei manieren ingezet. Om te leren, experimenteren of om onderzoek te doen. Spelen kan ik dit geval ook toneel- en muziekspel betekenen. Er is voor iedereen wat te doen.”

Bijzondere gasten
Ook komen er dit jaar een paar bijzondere gasten, waaronder Israël van Dorsten. Hij is een van de kinderen uit het gezin dat opgesloten zat op een boerderij in Ruinerwold. Israël ontsnapte en deed zijn verhaal in een kroeg een stukje verderop. Daarna werd de rest van het gezin ook bevrijd door de politie. Israël gaat vertellen over zijn ervaringen, hoe hij met zijn trauma omgaat en hoe hij zijn jeugd heeft ervaren. Zijn verhaal begint al om 19:00.

Een bijzondere gast uit een hele andere categorie is voormalig topsporter Ireen Wüst. De Goirlenaar haalde maar liefst zes gouden medailles op de Olympische Spelen. Ze komt iets vertellen over hoe ze altijd motivatie en discipline heeft weten te houden en hoe ze de balans wist te vinden tussen topsport en spel. Haar verhaal begint om 21:30.

Live op TV
Omroep Tilburg is ook aanwezig tijdens Night University. Tussen 19:00 en 20:00 vindt de liveshow voor jongeren plaats en tussen 21:00 en 22:00 is er de liveshow voor volwassenen. Hier komen allerlei gasten vertellen over interessante onderwerpen als deepfakes en privacy, ChatGPT en de Nobelprijs, en de keuzevrijheid in videogames.

Pieter Soethout