Nieuwe raad in Tilburg, deze nieuwelingen zijn onder de dertig

Vanuit deze zaal worden de beslissingen over Tilburg gemaakt. (foto: Omroep Tilburg)

Onder leiding van burgemeester Theo Weterings kregen woensdag 45 raadsleden officieel een plek in de Tilburgse raad. Net iets meer dan de helft van de raadsleden gaan voor het eerst de raad in en zes van hen zijn onder de dertig.

Met 325 stemmen wist hij een plek in de Tilburgse raad te krijgen. Dat had net zo goed anders kunnen lopen voor Jort Molenaar (24), de nummer zes op de lijst van de D66.

Jort Molenaar (D66)

“D66 zou zeven zetels krijgen en ik was de nummer zes. De kans bestond dat
er mensen met meer voorkeurstemmen de raad in gingen, in plaats van mij. Toen
duidelijk werd dat ik het toch echt werd, kon ik alle zenuwen loslaten.”

Woensdag werd hij onder toeziend oog van zijn vader en twee zusjes door
burgemeester Theo Weterings in de raad ‘geïnstalleerd’. Hij is nog aan het
nagenieten, maar werd wel even in zijn hemd gezet. De burgemeester kwam erachter
dat er een handtekening miste op de officiële raadslijst.  “Ik mocht onder live gejoel alsnog mijn handtekening komen zetten. Dat is ook wel heel leuk aan jong zijn. Er komt veel nieuws op je af en fouten maken mag.”

Hij verhuisde naar Tilburg voor de master Internationaal Recht op de
universiteit.  Dat hij nog jong en onervaren is, ziet hij juist als kracht. “Ik heb echt het idee dat alle jonge nieuwe raadsleden heel veel energie meebrengen. We willen echt nog met veel idealisme de wereld gaan veranderen.”

De grote winnaar van de verkiezingsavond bleek GroenLinks. De partij neemt tien mensen mee, waarvan vier met een leeftijd onder de dertig. Burak Yilmaz (24), Karlijn Sol (26), Nicky van Wanrooij (25) en Freke Schellekens (23), de jongste van de club, wist dat ze ooit raadslid wilde worden, maar twijfelde of ze er klaar voor was. Daarom vroeg ze haar collega’s bij GroenLinks of ze op de nummer negen van de lijst kon. 

Freke Schellekens (GroenLinks)

“Ik ben nog student politicologie en weet hoeveel verantwoordelijkheid het brengt om raadslid te zijn. Maar terwijl we met de campagne bezig waren, begon het toch te kriebelen. Ben ik niet te veilig geweest? Uiteindelijk heb ik het lot laten bepalen.”

Ze is met 23 jaar de jongste van de Tilburgse raad. Binnen GroenLinks zijn de woordvoerderschappen nog niet verdeelt, maar ze heeft wel al een beeld van de thema’s die ze aan de man wil brengen. “We representeren allemaal een deel van Tilburg. Ik leef in een andere wereld dan mijn collega-raadsleden. Ik hoop dat door mij de problemen van jongeren beter zichtbaar worden.”

Met twee zetels in de pocket maakt de Partij Voor de Dieren voor het eerst deel uit van de Tilburgse gemeenteraad. Samen met fractievoorzitter Anne-Miep Vlasveld, zal Pam Wijnans (28) haar weg moeten vinden in de raad en dat is best spannend. 

“We hebben het gevoel dat we wat in te halen hebben. We zijn maar met z’n tweeën en moeten ons goed inlezen op alle Tilburgse thema’s.” Als het gaat om dierenwelzijn, heeft haar partij wat bergen te verzetten, volgens Pam. “We zullen praten over dierenwelzijn. Als we het over fietspaden hebben bijvoorbeeld, gaan we kritisch kijken naar hoe dieren worden meegenomen in dat beleid.”

Ze had nooit kriebels voor de politiek, maar wel voor de kernwaarden van haar partij. Dat ze als nummer twee op de lijst zou komen, had ze niet gedacht. “Ik heb wel even moeten slikken toen ik het hoorde. Ik ben deeltijd student aan de universiteit van Tilburg, zonder ervaring in de politiek. Maar ik ben geselecteerd door een bekwame commissie, dus als zij er vertrouwen in hebben, dan ga ik ervoor.”

Anne-Miep Vlasveld en Pam Wijnans (PVDD)

Edita Saakian