Nieuwe locatie voor de atletiekvereniging: ‘Beginnen weer vol goede moed’

De gemeentelijke atletiekbaan in Tilburg | Foto: Gijs Franken / Omroep Tilburg

Atletiekvereniging Atilla houdt een positief gevoel over aan het gesprek met de gemeente. De vereniging is al jaren bezig met het zoeken naar een nieuwe plek. Vervolgens kwam er een idee voor de nieuwe locatie, maar dit zou langs de snelweg zijn. “Herrie, fijnstof, dat wil je gewoon niet.”

“We zijn nu omringd door huizen en een deel van onze sporters heeft de voorkeur voor een bosrijke omgeving”, vertelt Rene Korstanje, voorzitter van atletiekvereniging Atilla. Dit is de reden dat de vereniging op zoek is gegaan naar een nieuwe locatie. Na meerdere gesprekken, gevolgd door een een half jaar radiostilte, vond er 1 maart weer een gesprek plaats over een mogelijke, nieuwe locatie. “We hebben afgesproken dat we gezamenlijk gaan kijken of we een mooi plan kunnen maken voor het gebied rondom Fontys, ROC en de Intratuin.”

Deze organisaties hebben zelf ook plannen voor een andere locatie, waardoor er verschuivingen plaats zouden kunnen vinden in dat gebied. Als het tuincentrum wat richting de snelweg zou verhuizen, is er een andere plek voor de atletiekbaan, verder van de snelweg vandaan.” Voordat het zover is, zal het nog ongeveer vier maanden duren voordat de eerste ideeën er liggen. “We beginnen weer vol goede moed. Of het lukt, weet ik niet, maar het is zeker niet onmogelijk”, aldus de voorzitter.

Rand van de stad

Grote atletiekverenigingen zitten vaak aan de rand van de stad. Vlakbij een bos- of natuurgebied. “Als je kijkt naar atletiekvereniging Sprint in Breda, daar zit de baan naast het Mastbos. In de ochtend zijn er veel wandelaars of hardlopers te vinden, die vervolgens richting het bos vertrekken om te wandelen of rennen.”

Volgens Korstanje van Atilla is daar politiek gezien alleen geen draagvlak voor door de grootte van een baan. De vereniging heeft meerdere plekken aangewezen, maar met weinig succes. “We wilden graag naar Prinsenhoef, waar nu een boer op zit. Maar ook tegenover de hockeyclub aan de Zwartvendseweg zit een geschikte locatie. De politiek wil op beide plekken liever natuur hebben.”

Daarna besloot de gemeente dat AV Atilla op de huidige plek moest blijven zitten. De atletiekbaan zou dan gecombineerd worden met een park. “We hebben serieuze ontwerpen gezien, waarbij er binnen in de baan bomen geplant waren. Als iemand dan moet discuswerpen, gaat dat niet.” Vervolgens kwam de locatie langs de snelweg in beeld. “Wie maakt zijn kind nou lid op zo’n locatie? Herrie, fijnstof, dat wil je gewoon niet. Dat is ook wat de GGD adviseert.”

Meer dan atletiek

Bij atletiekvereniging Atilla zijn er verschillende groepen. Je hebt mensen die op de baan actief zijn zoals hordelopers, speerwerpers, discuswerpers, verspringers en hoogspringers. “Maar we hebben ook mensen die gewoon een stukje wandelen, soms met stokken, nordic walking. Die vertrekken vaak vanaf de baan. Maar je kan bij ons ook andere oefeningen doen in het krachthonk of fitnesszaal”, vertelt Korstanje.

Volgens de voorzitter is het niet ‘gewoon’ een atletiekvereniging. “Onze vereniging bestaat uit een groep mensen die elkaar daar treft en ontmoet. Samen een bakkie koffie op maandagochtend of klussen in het gebouw. Vorig jaar vingen we zelfs statushouders op, omdat er te weinig ruimte was voor activiteiten. Het is een soort buurthuis en daar is een geschikte plek heel belangrijk voor.”

Luna Kaleas