Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

Nieuwe jeugdgemeenteraad van Goirle geïnstalleerd

Woensdagmiddag werd in het gemeentehuis van Goirle de nieuwe jeugdgemeenteraad geïnstalleerd. Het is de elfde keer dat jongeren uit de gemeente voor een periode van twee jaar zitting nemen in de raad. De kinderen zitten over het algemeen in groep zeven en hebben zelf campagne moeten voeren om voor de raad gekozen te worden. Bij…

Woensdagmiddag werd in het gemeentehuis van Goirle de nieuwe jeugdgemeenteraad geïnstalleerd. Het is de elfde keer dat jongeren uit de gemeente voor een periode van twee jaar zitting nemen in de raad.

De kinderen zitten over het algemeen in groep zeven en hebben zelf campagne moeten voeren om voor de raad gekozen te worden. Bij de installatie hebben ze plechtig aan burgemeester Mark van Stappershoef moeten beloven daarbij geen cadeautjes te hebben uitgedeeld in ruil voor stemmen.

De jonge raadsleden mogen meedenken over onderwerpen die spelen in de gemeente. Voor de ‘echte’ raad en het college van B&W is het fijn dat er met een jeugdige blik wordt gekeken naar wat er speelt in Goirle en Riel.

Maar het mes snijdt aan twee kanten. Door de kinderen nu al te laten meepraten, worden ze betrokken bij politiek en democratie. Volgens wethouder Piet Poos (CDA) is een van de oud-leden van de jeugdgemeenteraad uiteindelijk op de kieslijst van het Europees Parlement terecht gekomen. En nu de jongerengemeenteraadsleden van het eerste uur inmiddels kinderen hebben gekregen, hoopt de Goirlese wethouder stiekem op een tweede generatie jonge volksvertegenwoordigers.

Omroep Tilburg